Imperáta: okrasná tráva, ktorá zapôsobí na každého

Ohnivými špičkami listami vzpriamene zoradenými do kompaktnej trsovitej formácie jednoducho musí počnúc júnom, no najmä po prázdninách upútať zrak. Zapôsobí bez ohľadu na to, akú úlohu dekoračnej tráve imperáte valcovitej prisúdite v rámci koncepcie svojej záhrady. Mimoriadne pekne však vynikne v kombinácii s bordovou škumpou vlasatou.

31.03.2022 06:00
imperáta Foto:
debata

Prirodzeným domov extravagantne žiarivej imperáty valcovitej (Imperata cylindrica) je Japonsko. Vyskytuje sa však aj v Číne a na Kórejskom polostrove. Bez vážnejších výhrad znáša stredoeurópsku klímu, akurát na zimu potrebuje trochu ochrany. Populárny kultivar Red Baron dorastá na výšku 40 centimetrov pri porovnateľnej šírke. Na štvorcový meter treba maximálne desať predpestovaných kusov, čo znamená investíciu okolo 50 eur pri polovičnej veľkosti oproti budúcej konečnej.

Na pozadí z bielych kamienkov

Imperáta valcovitá sa uplatní uprostred trvalkového záhonu, ale aj ako podsadba drevín, lem rybníčkov či dokonca solitéra na priedomí. Pochopiteľne, azda najviac jej to svedčí v záhrade striktne orientálneho štýlu s pozadím v podobe drobných bielych kamienkov. Imperáta valcovitá preferuje slnečné a zároveň pred vetrom clonené stanovište. Pri nadmiere tieňa sa môže stať, že od leta budete márne čakať na ohňostroj: listy zostanú svieže, ale zelené. Vyhliadky na pestovateľský úspech zvyšuje kyprá a na živiny bohatá pôda, do ílovitej sa žiada zapracovať piesok. Závlahové potreby sú mierne nad priemerom, ale dobre usadená dokáže odolať aj dlhšiemu suchu. Ideálnym obdobím na výsadbu je jar. Jamu vykopte raz takú veľkú, ako je koreňový bal. Dodržte vzájomný odstup aspoň 35 centimetrov.

ľuľok Čítajte aj Je ideálny čas predpestovať ľuľok. Nádherný ker má jedinú nevýhodu

Potrebuje vysoký úzky črepník

Variant s balkónovým alebo terasovým kvetináčom bude priechodný len v prípade, že imperáte valcovitej poskytnete zázemie zodpovedajúce jej až metrovým koreňom, čiže vysokú úzku nádobu. Keď sa korene objavia nad povrchom, nastal čas presadiť raritku do objemnejšieho črepníka. Pri tejto procedúre odstráňte staré a odumreté časti. Aj pri takomto type pestovania je rastlina značne smädná, dajte však pozor na prípadné podmáčanie. O klasickú prevenciu sa postará spodný odtokový otvor a drenážne vrstva oddelená od samotného substrátu tenkým rúnom.

Nezabudnite na rukavice aj okuliare

Atraktívna červená farba pretrvá do pokročilej jesene a listy sú aj dôležitým prvkom ochrany pre mrazmi, preto imperátu valcovitú upravujte až skoro na jar. Vzhľadom na ostré hrany listov použite rukavice a pre istotu si založte okuliare pred tým, ako sa prvý raz zohnete. Režte približne desať centimetrov nad zemou a nie jednotlivo: stonky zovrite do dlane, pre ľahšiu manipuláciu ich môžete aj zviazať. Dajte pozor, aby ste nepoškodili nové výhonky. Po zákroku jednorazovo obohaťte pôdu kompostom, inokedy to nemusíte robiť. Množenie sa deje delením aj odrezkami. Na voľno rastúcu imperátu valcovitú prihrňte pred zimou zdravými odrezkami drevín alebo lístím. Črepníkovú vzhľadom na jej zvýšenú zimomravosť premiestnite do interiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imperáta valcovitá #okrasná tráva #trvalkový záhon #orientálny štýl
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december