Čo s čím na záhone ladí? Ako vhodné a nevhodné kombinácie rastlín ovplyvňujú úrodu

Hlavnou prednosťou zmiešaného pestovania je vzájomná podpora rastlín vrátane ochrany pred škodcami a chorobami pri súbežnom minimalizovaní konkurencie v boji o živiny. Práve vo zvýšenej náchylnosti podliehať pliagam a vyčerpávať pôdu spočívajú limity prísne jednoliatych plôch.

01.04.2022 06:00
kombinácie rastlín Foto:
debata

Ak pri plánovaní jednotlivých hriadok zmiešaného záhona správne využijete pozitívne vlastnosti vegetácie a starostlivo zohľadníte všetky nároky i špecifiká, výsledkom bude celosezónny rôznorodý prídel hojnej a kvalitnej úrody. Takéto riešenie je obzvlášť praktické na menších pozemkoch: z núdze sa v najlepšom zmysle slova stáva cnosť. Vôbec nezaškodí urobiť si v pokoji na začiatku sezóny náčrt zmiešaného záhona a podľa neho aj nákup. Postupne sa skúsenosťami dopracujete aj k úspešnému „žonglovaniu“ s desiatimi a viac druhmi zeleniny, na začiatok však radšej vyskúšajte iba zmes piatich – šiestich a v rámci toho trebárs vždy dvoch – trôch odrôd s rozličným obdobím dozrievania i farbou.

Jar patrí špenátu, mrkve a cibuľke

Jedným zo sledovaných parametrov pri zmiešanom pestovaní je termínová predurčenosť. Jar patrí špenátu, mrkve, cibuľke, s nástupom leta ich striedajú reďkovka, kaleráb či cuketa, s jeseňou sa hlásia kel, mangold a čakanka. Zároveň je dobré poznať osvedčené tandemy zeleniny a byliniek. Susedstvo svedčí uhorkám a kôpru, fazuli a saturejke i rajčinám a bazalke. Nie náhodou väčšina takýchto párov príjemne súznie aj v kuchyni.

uhorky Čítajte aj Prečo uhorky na záhone horknú a naj tipy ako tomu zabrániť

Smraďoška chráni zemiaky

Šikovnou fintou je ochrana plodín prostredníctvom prírodných bodyguardov v podobe niektorých letničiek. Pre zemiaky sú veľkou hrozbou hlístovce, tie sa však nechajú nalákať látkou, ktorú cez korene uvoľňuje pre ne fatálne toxická aksamietnica. Pohľadom sa teda pri pletí buriny pokocháte na žltých či oranžových kvetoch a úroda zostane nepoškodená. V tomto konkrétnom prípade sa však vopred presvedčte, či vás „smraďoška“ – taký je totiž mnohovravný ľudový názov kvetiny – neodpudzuje do neúnosnej miery. Aksamietnica redukuje aj výskyt vošiek, mušiek a komárov.

Náklonnosť musí byť obojstranná

Samozrejme, nemenej dôležité je vedieť, ktoré rastliny sa nemajú práve v láske. Zostáva to v platnosti aj vtedy, keď je averzia len jednostranná: zatiaľ čo mrkva víta prítomnosť cibule, opačným smerom, žiaľ, sa náklonnosť vôbec nekoná. Neladí to ani uhorkám s reďkovkami, cvikle s pórom, fazuli s hrachom. Čo sa početnejších mozaík týka, vyhnite sa združovaniu rajčín, baklažánov a zemiakov, ďalej karfiolu, chrenu a horčice, ale aj mrkvy, feniklu a zeleru alebo hlávkového šalátu s ľadovým a čakankou.

predpestovanie zeleniny Čítajte aj Vlastná zelenina v neistých časoch: Ako ju začať pestovať a na čom rozhodne nešetriť?

Tradičná začiatočnícka chyba

Zmiešané pestovanie je medzistupňom od monokultúrneho k polykultúrnemu, pri ktorom sa semená úplne bez systému rozhodia po pôde a vzniká chaotický zeleninový prales. Treba akurát ponechať cestičky na ošetrovanie a dať si pozor na tradičnú začiatočnícku chybu: zle odhadnutú hustotu. O to viac, že návody na balíčkoch rátajú s pretrhávaním. Pri prehnanej hustote osadenstva polykultúrne vysiatej plochy sa rýchlejšie rastúce druhy budú rozvíjať na úkor pomalších.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #zmiešané pestovanie #monokultúra #polykultúra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december