Príroda nám na jar dáva presne to, čo potrebujeme. Prečo jesť medvedí cesnak

Medvedí cesnak pochádza z Európy a zo severnej Ázie a už staré slovanské kmene poznali túto aromatickú divokú bylinu ako liečivú a koreninovú rastlinu. Ako mnoho iných rastlín aj medvedí cesnak upadol do zabudnutia a je len dobre, že sme ho opäť objavili. Na radosť všetkých, ktorí majú radi dobré a zdravé jedlo.

02.04.2022 06:00
medvedí cesnak Foto:
debata

Gurmáni, ktorí sa tejto bylinky nevedia nabažiť, si môžu v jeho sezóne vyberať: od pesta cez cestoviny až po nátierky, všetko je k dispozícii s divokým cesnakom. Čerstvé bylinky sú skvelým a zdravým korením. Mimochodom, medvedí cesnak (Allium ursinum) je príbuzný cesnaku, cibule a pažítky. V závislosti od počasia rastie prvý medvedí cesnak už koncom februára. Jeho hlavná sezóna sa začína koncom marca a začiatkom apríla a trvať môže do konca mája. Bylina uprednostňuje tienisté a vlhké miesta v lese.

Po odkvitnutí stráca chuť aj vôňu

Divoký cesnak láka svojich priaznivcov jemnou cesnakovou arómou a chuťou trochu pripomína pažítku. Po odkvitnutí však tmavozelené listy takmer úplne strácajú svoju chuť a stávajú sa horkými. Zaujímavé je, že napriek výraznej aróme nie je chuť divokého cesnaku taká intenzívna ako chuť cibule a cesnaku, a preto neovplyvňuje náš telesný pach. Ako typický člen čeľade Allium má medvedí cesnak veľmi podobné zdravotné účinky ako cibuľa, cesnak alebo pór, ale je ľahšie stráviteľný pre ľudí s citlivým žalúdkom. Jeho zlúčeniny síry a éterické oleje, najmä alicín, majú priaznivý účinok na žalúdok a črevá. Okrem toho sa pri sekaní listov uvoľňuje alicín, ktorý môže viesť k rozšíreniu ciev. Medvedí cesnak tak môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a má čistiaci účinok na krv.

kombinácie rastlín Čítajte aj Čo s čím na záhone ladí? Ako vhodné a nevhodné kombinácie rastlín ovplyvňujú úrodu

Pozor na zámenu s konvalinkou

Pomerne vysoký obsah vitamínu C (150 miligramov na 100 gramov) posilňuje obranyschopnosť organizmu a chráni bunky pred voľnými radikálmi. Zvláštnosťou medvedieho cesnaku je obsah adenozínu, ktorý je 20-krát vyšší ako v cesnaku. Adenozín má vazodilatačný účinok, preto je obzvlášť prospešný pri migréne a poruchách krvného obehu. Najlepšie je nazbierať si medvedí cesnak vlastnoručne, rastie na mnohých miestach, ale v sezóne ho dostať aj v supermarketoch. Pri nákupe medvedieho cesnaku hľadajte bezchybné, čerstvé listy bez kvetov. Listy medvedieho cesnaku sa podobajú na konvalinkové listy, ale ich vôňa je natoľko intenzívna, že k zámene by prísť nemalo, ale aj tak treba byť pri zbere opatrný. Nevýhodou medvedieho cesnaku je, že najlepší je bezprostredne po zbere. Treba ho spotrebovať čo najrýchlejšie, v chladničke vydrží jeden-dva dni.

Aby vydržal dlhšie

Ak si nechcete nechať ujsť jeho chuť ani po skončení sezóny, máte dve možnosti: Silne osolené a olivovým olejom zaliate listy môžete uložiť do tesne uzavretej nádoby a skladovať v chladničke až šesť mesiacov. Nakrájané listy medvedieho cesnaku môžete aj zmraziť, hoci to trochu zmení ich chuť. Alebo si z neho urobiť pesto. Tak ako pre všetky čerstvé bylinky aj pre divoký cesnak platí, že najlepší je surový – napríklad na chlebe, v zelenom listovom šaláte alebo v domácom bylinkovom tvarohu či v masle. Prípadne ho možno dať vo forme pesta na cestoviny či do rizota. V tejto forme ho možno pridať v podstate do akéhokoľvek jedla. Ak ho chcete tepelne upraviť, tak stačí pár minút, dlhým varením alebo pečením stráca chuť aj vitamíny.

Video
Ukážeme vám, že variť zdravo a chutne sa dá bez toho, aby ste za sporákom strávili polovicu dňa. Skúste to s nami, je to jednoduché!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #medvedí cesnak #pesto #bylinka #adenozín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december