O čo oprieť popínavé ruže? Jeden materiál je nezničiteľný a nie je to plast

Konvenčná oblúková alebo modernejšia hranatá inštalácia s popínavými ružami je akcentom každej dekoratívnej zóny na pozemku. Poslúži ako originálna klenba nad chodníčkom, zvýrazní predel medzi plochami rôzneho typu, ale obstojí aj bez konkrétneho poslania. Nezabúdajte, že aj niekde bokom stále láka užitočný hmyz.

06.04.2022 06:00
opora pre popínavky Foto:
debata

Voľba materiálu priechodnej opornej konštrukcie pre popínavky závisí od viacerých parametrov počnúc vaším vkusom cez zapadnutie do celkového štýlu záhrady a skladby vegetácie až po mechanické požiadavky a nároky – nosnosť, odolnosť, životnosť. V zásade máte na výber medzi drevom, kovom, plastom a bambusom.

S drevom rátajte na päť rokov

Drevo ako prírodný materiál dokonale harmonizuje so zeleným okolím, kým nemáte vyložene štylizované prostredie. Umocňuje prirodzenú atmosféru zázemia a dokonale sa hodí najmä ako vstupná „brána“ k voľnému posedeniu alebo vizuálne odčlenenie terasy. Zďaleka však najmä pri cenovo striedmych smrekových či borovicových verziách nevydrží večne. Aj pri pravidelnej starostlivosti rátajte s maximálne piatimi rokmi prevádzky. Bez morenia a podobných úkonov vykonávaných aspoň s ročnou periodicitou to môže byť iba polovica uvedeného času. Najjednoduchšie drevené opory zoženiete do sto eur.

S fortieľom umeleckých kováčov

Masívne kovové konštrukcie vytrvajú v záťažových klimatických podmienkach významne dlhšie ako drevené. K dispozícii sú jednoduché vyložene len na splnenie úlohy koncipované oblúky v cenových reláciách okolo 50 eur (výška približne 230 centimetrov a šírka asi 120 centimetrov), ale aj decentné ornamentálne artikle z návrhárskych dielní umeleckého kováčstva, pričom najčastejšie sa vyskytujú motívy výhonkov a lístkov. Od množstva detailov a prepracovanosti dizajnu sa, pochopiteľne, odvíjajú aj náklady.

vtáctvo Čítajte aj Chcete prilákať vtáctvo? Treba pre to niečo urobiť. Alebo aj nie

Flóra cudne zahalí nevýhodu plastu

Plast nehnije, neplesnivie, nehrdzavie. Okrem toho sa rýchlo, bezproblémovo a účinne ošetruje. Navyše, je suverénne najlacnejší. Pri takejto voľbe vám postačí aj 20 eur. Úprimne: výsledok to prezrádza. Ak však staviate účel nad vzhľad, niet čo riešiť. Navyše, vopred sa môžete spoľahnúť na to, že plastovú oporu pre popínavky vo finále aj tak cudne a pôsobivo zahalí flóra.

Nezničiteľný prírodný prvok

Málokto to vie, ale bambus je takmer „nezničiteľný“: určite trvácnejší, než by ste pri pohľade naň tipovali. Predovšetkým s prihliadnutím na to, že ide o prírodný materiál. Ľahko sa montuje a záhrade dodáva atraktívny orientálny šmrnc. Hlavne vtedy, ak ho zjednocujúco použijete aj na iné prvky a doplnky. S prípadným vysádzaním samotného bambusu však opatrne – je totiž mimoriadne rozpínavý a ťažko sa odstraňuje, keď sa vám nebodaj vymkne spod kontroly. Pri opornej konštrukcii z bambusu sa pripravte na investíciu zľahka nad stovku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevo #popínavé ruže #oporná konštrukcia #štýl záhrady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december