Ako vybrať novú kosačku? Porovnávame výhody a nevýhody jednotlivých typov

Pri výbere správnej trávnej kosačky zohráva dôležitú úlohu niekoľko faktorov. Najskôr je dobré si odpovedať na to, koľko času budete môcť venovať údržbe trávnika, aký veľký trávnik budete kosiť a tiež koľko peňazí ste do kosačky ochotní investovať. Pokiaľ ste si na tieto otázky odpovedali, bude podstatne jednoduchšie vybrať si ten správny stroj.

09.04.2022 06:00
kosačka Foto:
debata (1)

Čím väčší má kosačka záber, tým kratšia je doba kosenia. Trávne kosačky s väčšou šírkou záberu ponúkajú spravidla aj bohatšie vybavenie, napríklad pohon koliesok, veľké záchytné koše alebo silnejšie motory. Ak mulčujete, musíte kosiť častejšie, zato si však ušetríte prácu s likvidáciou pokosenej trávy. Navyše trávu kosíte a hnojíte zároveň. „Trávna kosačka s mulčovacou súpravou má uzavreté vyhadzovanie zo sečného priestoru. Pokosená tráva sa tým v priestore s nožmi rozseká na ešte menšie kúsky (mulčuje) a je vrhaná na trávnik ako organické hnojivo. Mimoriadny význam tu má dĺžka pokosenej trávy. Čím kratšia rozdrvená tráva je, tým lepšie a rýchlejšie ho môže pôda vstrebať,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. Ponuka kosačiek je obrovská a rozmanitá, stroje sa medzi sebou v mnohých ohľadoch líšia. Trávne kosačky je možné rozdeliť na elektrické, benzínové a s akumulátorovým pohonom.

imperáta Čítajte aj Imperáta: okrasná tráva, ktorá zapôsobí na každého

Zlatá klasika na elektrinu

V mnohých garážach alebo domčekoch s náradím parkuje elektrická kosačka. Prečo sa toľko záhradkárov rozhodlo pre tento typ a prečo si ho tak cení? „Elektrické trávne kosačky sú v porovnaní s tými benzínovými alebo záhradnými traktormi a ridermi výhodnejšie – sú totiž ľahké, tiché, ľahko ovládateľné, ekologické a nevyžadujú žiadne štartovanie lankom. Na druhej strane však potrebujú káble, čo je nepraktické pri pozemkoch so stromami, krovím a kvetmi,“ radí špecialista. Sú síce menej výkonné ako benzínové trávne kosačky, ale väčšinou výkonnejšie ako tie akumulátorové. Na kosenie vysokej trávy a veľkých plôch sú vhodné iba vysoko kvalitné modely.

Siláci medzi kosačkami

Benzínové kosačky sú veľmi výkonné a hodia sa na veľké trávnikové plochy (väčšie ako 200 štvorcových metrov). Trávu kosia veľmi rýchlo vďaka vysokému počtu otáčok, sú nezávislé na aku nabíjačkách a elektrických prípojkách či kábloch. Ich nevýhodou je veľká hlasitosť, vypúšťanie splodín do okolia a vo väčšine prípadov aj veľká hmotnosť, čo ich robí ťažšie ovládateľnými. Benzínové trávne kosačky sa líšia okrem iného v technike štartovania. „Prvou možnosťou je ručný štartér – silným zatiahnutím za štartovaciu šnúru sa nahodí štartovacia vlna kosačky. Druhou možnosťou je elektrický štartér. Vysoko kvalitné modely majú jeden elektrický štartér. Princípom je vstavaná batéria, ktorá vytvára potrebné množstvo pre naštartovanie a uľahčuje tým ťahanie za štartovaciu šnúru. Benzínové kosačky najvyššej kvality sú navyše vybavené pohonom kolies, ktorý výrazne uľahčuje posúvanie prístroja,“ uvádza David Benda.

balkón Čítajte aj Ako sa dá bohato zazelenať aj ten najmenší balkón

Keď to nejde bez batérie

Ide o veľmi ľahké záhradné prístroje, ktorých prevádzka je veľmi tichá, sú ľahko ovládateľné, bezdrôtové aj ekologické. V porovnaní s inými typmi kosačiek majú aku modely nižší výkon a nemožno ich používať bez nabitej batérie. Väčšinou sú drahšie ako napríklad elektrické trávne kosačky. Pri aku kosačkách, ktoré majú ako súčasť balenia dve batérie, sa údaj o kapacite batérie vzťahuje vždy iba na jednu batériu. Druhá dodaná batéria slúži ako rezerva pre prípad, že by ďalšie bolo potrebné nabiť.

Záhradné traktory a ridery

Tieto stroje sú synonymom pre rýchle kosenie. So záhradnými traktormi a ridermi budete s veľkými plochami hotoví raz dva. Na to, aby sa vám obstaranie takéhoto záhradného prístroja vyplatilo, nemusíte vlastniť príliš veľký pozemok. Záhradné ridery sú vďaka svojej pohyblivosti zmysluplné už pri plochách od 600 metrov štvorcových. A aký je rozdiel medzi riderom a záhradným traktorom? „Pri záhradnom ridere sedí vodič nad motorom, zatiaľ čo pri traktore sa pohonná jednotka nachádza pred ním. Výhodou traktorov je univerzálnejšie použitie. Sú vhodné nielen na kosenie trávy, ale môžete na ne pripojiť zariadenia ako snehovú frézu, zmeták, sypač a iné. Rozhodujúca je, samozrejme, aj cena – záhradné ridery sú spravidla cenovo výhodnejšie. Na druhej strane sú väčšinou menšie a majú nižší výkon ako záhradné traktory,“ hovorí odborník z Hornbachu.

kombinácie rastlín Čítajte aj Čo s čím na záhone ladí? Ako vhodné a nevhodné kombinácie rastlín ovplyvňujú úrodu

Kosíte a relaxujete

Robotické kosačky sú šikovní pomocníci na aku pohon, ktorí pokosia trávnik za vás, a vy zatiaľ môžete relaxovať. Ušetríte si námahu, čas a ich obsluha je naozaj jednoduchá. Plochu trávnika, ktorá sa má skrátiť, stačí ohraničiť vymedzovacím káblom a vložiť do nej prístroj. Prevezme za vás tiež likvidáciu pokoseného materiálu. Všetky modely totiž majú zabudovanú mulčovaciu funkciu. U niektorých je možné dokonca nastaviť aj programy na celý týždeň. Používanie týchto prístrojov ocenia aj alergici. Robotické kosačky sú vhodné pre trávniky všetkých druhov a svoju prácu vykonávajú za každého počasia. Problém pre väčšinu modelov nepredstavujú ani prekážky či stúpanie. Silnou stránkou týchto modelov je ekologickosť, tichá prevádzka i kvalita práce. Prístroj je možné nastaviť optimálne na podmienky trávnika a postará sa tak o vysokú kvalitu kosenia. Výsledkom je krásna, rovnorodá trávnatá plocha. „Robotické kosačky sú vybavené mnohými bezpečnostnými funkciami. Snímač reagujúci na zdvihnutie prístroj vypne, keď ho nadvihnete a drôtový senzor ju zadrží, pokiaľ sa dostane za vymedzovací kábel. Čidlo sledujúce nárazy ju zase udrží v bezpečnej vzdialenosti od pevných predmetov,“ dodáva David Benda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #traktor #trávnik #kosačka #robotická kosačka #elektrická kosačka #benzínová kosačka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december