Ktoré trvalky sú vhodné na tienisté miesta v záhrade

Tienisté stanovištia v záhrade sa často zvyknú využívať ako nekrytý sklad nadbytočných črepníkov, miesto pre prístrešok na náradie, stanovište kompostoviska. Skúste ich pre zmenu vnímať ako premárnenú príležitosť a pestovateľskú výzvu.

10.04.2022 06:00
trvalky do tieňa Foto:
debata

Trvalky overene prosperujúce napriek deficitu priameho slnečného svitu vám v tienistom kúte vyjdú v ústrety. Pridanou hodnotou pri viacerých z nich bude farebná hravosť dovtedy pochmúrnej scenérie a privábenie včelstva aj ďalších užitočných živočíchov – napríklad vtákov likvidujúcich škodcov.

Zahoďte predsudky o farbách

Zabudnite na predsudok, že tieňové trvalky majú tlmené farby. Taká astilba (na ilustračnej fotografii) na slnku nekvitne a vysychá, zaclonená však počas leta produkuje pompézne chumáče kvietkov v závislosti od sorty – najčastejšie pastelovo ružové, ale aj nežne lilavé a ohnivo červené, ktoré vzhľadom na tvar rastliny pôsobia z diaľky ako vatra. Podobnú farbu, ale priestorovo rozložitejšie kvetenstvo má bergénia. Široké farebné spektrum postavené najmä na ružovej sa týka o čosi skoršej z Ázie pochádzajúcej dekoratívnej srdcovky nádhernej s názvu zodpovedajúcimi kvetmi v tvare srdca – na bordových konárikoch sú rozvešané ako drobné lampióny.

Ľaliovky sa dajú aj jesť

Prenikavý žltý, oranžový alebo bordový kontrapunkt od mája do babieho leta dodávajú kompaktné ľaliovky, ktoré majú jedlé príjemne sladkasté korene. V Číne ich pestovali už okolo roku 1 000 pred naším letopočtom a terajší počet kultivarov sa striedmo odhaduje nad 10– tisíc! Siahajú po kolená a svedčí im to pri múroch či pod nepriehľadnými plotmi. Dobre sa kombinujú s alchemilkami, šalviami, orlíčkami.

balkón Čítajte aj Ako sa dá bohato zazelenať aj ten najmenší balkón

Pakost poskytuje široký výber

Impozantný krémový udatník lesný sa vyšvihne až na dva metre a bez námietok obstojí pod korunami stromov. Bledožltú zadováži extravagantná vzpriamená vyše metrová vyložene jesenná prilbica. Zoženiete ju aj v kráľovskej modrej. O majestátnu fialovú sa pre zmenu postará po pás siahajúci chlpáčik pakost odrody Mayflower, zatiaľ čo variant „geranium“ Splish-Splash je biely so šviháckym azúrovým melírom, Rose-Clair krehko ružový a veľkokvetý Rozanne modrý s výraznou tmavšou žilnatinou – stačí si vhodne vybrať.

Ešte aj sucho? Tiež sa nájdu riešenia

Rastlinných špecialistov nájdete aj pre tienisté suché časti pozemku, ktorých schopnosť zadržiavať vlahu postupne môžete zlepšovať zapracúvaním dobre vyzretého kompostu či ílovitej horniny bentonit. Riešenie pre spomenutú kombináciu náročných podmienok sa skrýva v trávach typu chlpane snežnej či niektorých druhov ostríc. Vhodné sú však aj pôdopokryvné hluchavky, kokoríky, valdštajnky. Stredné požiadavky na vlahu v tejto kategórii vegetácie má mrazuvzdorná tiarella, ktorá sa hodí na tvorbu hustého porastu do výšky 20 cm. Biele zvončekovité kvety v hroznovitých súkvetiach sa objavujú už v apríli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalky #tienisté miesta #ľaliovky #pakost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december