Čo všetko si môžete dať na záhrade poistiť a ako pri tom správne postupovať

Nielen na byte, dome či aute, ale aj na záhrade, pozemku alebo záhradnom domčeku môže nastať škoda. Príčiny sú rôzne, od nedbanlivých susedov až po živly. Aké sú možnosti, keď si chceme dať tento druh majetku poistiť? Ako pri tom správne postupovať?

11.04.2022 06:00
poistenie záhrady Foto:
debata

Najčastejšie škody, ktoré sa vyskytujú v záhradách klientov, sú škody spôsobené živlom, ako je napríklad víchrica či záplava. „Víchrica v záhrade môže občanom poškodiť plot, altánok, prístrešok, murovaný záhradný krb a tieto je možné si poistiť v rámci vedľajších stavieb, resp. veci na pozemku, ako napríklad záhradný nábytok či slnečník,“ vysvetľuje Pavol Ondruška, vedúci odboru likvidácie poisťovne Premium IC. Poistenie sa štandardne nevzťahuje na škody spôsobené živlom na vodstve, pôde, poliach, pozemkoch, lesoch, porastoch, plodinách a rastlinách.

Čo keď poškodím susedov majetok?

Ak spôsobíme škodu na majetku susedovi, je možné škodu riešiť v rámci poistenia zodpovednosti za škodu. Podľa druhu spôsobenej škody rozlišujeme škody spôsobené užívaním domácnosti, škody spôsobené členmi domácnosti a zodpovednosť za škody vzniknuté z vlastníctva poistenej stavby. V prípade ak škodu spôsobí sused vám, je možné si túto uplatniť v rámci vlastnej majetkovej zmluvy, ak je v nej vzniknutá škoda poistením krytá. Poisťovňa si po vysporiadaní majetkovej škody následne uplatní nárok na náhradu škody voči tomu, kto za ňu zodpovedá, v tomto prípade voči susedovi.

hlučné práce Čítajte aj Musím susedom oznámiť hlučné práce na svojom pozemku?

A čo keď sused spôsobí škodu mne?

V prvom rade odporúčame myslieť na to, aby každý v rámci svojich možností, chránil svoj majetok vlastným majetkovým poistením. Tým si klient zvyšuje pravdepodobnosť, že ak sa nastane škoda, za ktorú zodpovedá druhý, bude škoda uhradená a právo na náhradu škody voči tomu, kto za ňu zodpovedá, bude zabezpečené klientovou poisťovňou. Ak vinník či sused nemajú poistenie zodpovednosti a škodu neuhradí z vlastných prostriedkov je možné sa náhrady škody domáhať v občianskoprávnom konaní.

Na čo pozor pri poisťovaní záhrady

Všeobecné odporúčanie znie, že vždy je dobré obrátiť sa na nezávislého agenta a pomenovať čo všetko chceme mať v záhrade poistené. „Hnuteľné a nehnuteľné predmety v záhrade väčšinou spadajú do doplnkových pripoistení a odborník ich vie správne zaradiť, určiť limity a prípadne aj upozorniť na to čo sa poistiť nedá, čiže je vylúčené z krytia,“ uzatvára Pavol Ondruška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhradný domček #poistenie záhrady #poistenie pozemku #majetkové poistenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december