Kosenie mokrého trávnika? Vo výnimočných prípadoch áno, ale dodržte pár pravidiel

Celý pracovný týždeň sa tešíte na relax spojený s víkendovým naštartovaním kosačky, pred piatkovým fajrontom sa však rozprší a noc je tiež v znamení zrážok... Váhate? Úpravu rozbujnenej pažite môžete urobiť aj krátko po daždi. Pokúste sa však udržať to v rovine výnimky, z ktorej sa postupne nestane pravidlo.

12.04.2022 06:00
kosenie mokrého trávnika Foto:
debata

Určite neskĺznite do takej benevolentnosti, že zapnete motor aj krátko po zavlažení trávnika. Pokosenie vlhkého trávnika je predovšetkým na sklonku jesene imperatívom. Všeobecná rada hovorí o slnečnom dni na prelome októbra a novembra. Ak však nenastane a nechali by ste steblá vysoké, pod ťarchou snehu a vplyvom mrazu by sa poohýbali a udusili korienky. Oproti procedúre vykonávanej za priaznivých poveternostných podmienok musíte pri vlhkej klíme pristúpiť na niekoľko opatrení a najmä sa vyhnúť viacerým bežným postupom.

Mulčovanie iba zasucha

Trávnik pokosený zavlhka nikdy neponechajte ležať ako organický mulč. Je ťažký a vytvára až prílišné krytie pre steblá pod sebou. Svetlo v takom prípade neprenikne k rastúcemu spodku a pretrvávajúca vlhkosť spustí hnilobné procesy. Vždy teda v takom prípade použite zberný kôš. Ak už predsa len nie, snažte sa dodatočne aspoň rozhrabať zhluky stebiel. Naopak, za sucha je mulčovanie priamo prostredníctvom pokoseného trávnika prospešné. Rozomletie stebiel najemno sa postará o to, že prestávajú byť odpadom: slúžia ako prírodný rezervoár živín.

hlučné práce Čítajte aj Musím susedom oznámiť hlučné práce na svojom pozemku?

Nečakajte na naplnenie zásobníka

Zberač kosačky musí byť primerane robustný. Mokrá tráva totiž logický váži významne viac ako suchá. Z rovnakého dôvodu je kosenie navlhnutého trávnika aj namáhavejšie. Nečakajte teda, kým sa naplní celá kapacita zásobníka – vyprázdňujte ho priebežne v hustejších intervaloch. Kosenie vám vtedy pôjde ľahšie a nevystavíte trávnik nadmernému tlaku z ťarchy mechanizmu.

Tlačiť, ale nie ťahať

Pred kosením nevstupujte na mokrý trávnik a počas neho zásadne kráčajte za prístrojom. Ak to nebudete rešpektovať, stlačíte steblá nadol a nože ich nezachytia. Plochú trávu pováľanú lejakom prečešte hrabľami. Trasu pri tejto príprave si naplánujte tak, aby ste vo výsledku mali len nadýchanú plochu. Je to podobné ako pri umývaní dlážky smerom k dverám.

Kosenie na dva ťahy

Nože kosačky čistite od nalepených odrezaných stebiel. Mokré majú tendenciu zachytávať sa a vytvárať chuchvalce, ktoré enormne znižujú kvalitu zákroku. Šikovným ťahom je aj kosenie mokrej trávy na dve fázy. Najprv teda nastavte len približne polovicu zamýšľanej dĺžky zostrihu. Medzi jednotlivými kolami nechajte trávnik trochu vyschnúť. Deje sa to vlastne už aj počas samotného kosenia, kým sa na rovnaké miesto dostanete opakovane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #kosenie #mulčovanie #mokrá tráva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december