Zakladáme a oživujeme trávnik po zime. Pozor na veci, ktoré mu škodia

Čo všetko je potrebné s trávnikom na jar urobiť? Zasiať osivo alebo položiť zelené koberce v prípade, že trávnik zakladáme. No aj starý trávnik teraz potrebuje našu pozornosť a starostlivosť. Po zime si ju rozhodne zaslúži.

14.04.2022 06:00
trávnik po zime Foto:
debata

Jeden zo základných a najdôležitejších úkonov spojených s udržiavaním trávnika je kosenie. Okrasný trávnik začneme kosiť, keď je tráva vysoká tri až päť centimetrov. Nože nastavíme tak, aby odstránili vrcholčeky v dĺžke jeden centimeter. Bežný trávnik odolný proti záťaži začneme kosiť vtedy, keď bude tráva vysoká šesť až osem centimetrov a nože nastavíme tak, aby odrezali jeden až tri centimetre. Kosíme približne dvakrát do týždňa.

Mulčovať či nemulčovať pokosenou trávou?

Na okrasných trávnikoch nenechávame ležať pokosené zvyšky trávy. V tomto prípade používame kosačku vybavenú zberačom alebo trávu hneď po kosení pohrabeme. Malé množstvo pokosenej trávy bežný trávnik nepoškodí, ale pomôže ho ochrániť pred vysušením a dodá mu živiny. Pokiaľ však máme problémy s machom alebo burinou, prípadne s dážďovkami alebo so zlou priepustnosťou pôdy, radšej z trávnika odstránime všetko, čo pokosíme.

Ako hnojiť starší trávnik

Trávnik treba pravidelne hnojiť, aby vytváral hustú mačinu, ktorá zabráni ujatiu buriny a machu. Keď trávnik na jar a v lete intenzívne rastie, spotrebuje množstvo dusíka na tvorbu listov peknej zelenej farby. Dusík sa počas zimy vyplavuje a rýchlo spotrebúva preto je potrebné každú jar aplikovať na trávnik dusíkaté hnojivo. Pomaly pôsobiace hnojivo môže vydržať po celú sezónu, ale väčšina hnojív vydrží iba krátky čas, preto treba hnojiť viackrát za sezónu. Trávniku prospeje aj fosforečné alebo draselné hnojivo raz za sezónu, a to buď na jar alebo na jeseň. Niektoré hnojivá sa predávajú v kombinácii s herbicídom alebo prípravkom proti machu.

zlatý lak Čítajte aj Skrášlite si záhradu zlatým lakom: okrasný krík, čo krásne vyzerá aj vonia

Nech sú aj okraje pekné

Majiteľom trávnikov sa pomerne často stáva, že plocha zeleného koberca je hustá, pekná a úhľadná, ale okraje vyzerajú zanedbane. Aby nekazili celkový dojem, treba sa postarať aj o ne. Na zarovnanie okrajov trávnika použijeme záhradnícke nožnice s dlhou rukoväťou alebo ostrý nôž na zarovnávanie okrajov trávnika s dlhou násadou, prípadne mechanický zarovnávač okrajov. Ak sa okraje trávnika ľahko mrvia alebo odlamujú, umiestnime pod úroveň trávnika plastové alebo drevené ukončenie. Často býva ťažké alebo aj úplne nemožné pokosiť trávnik pod krami, pozdĺž živých plotov alebo na prudkých svahoch. Pokiaľ máme v záhrade veľa takýchto problematických miest, oplatí sa investovať do lankovej kosačky alebo do elektrických nožníc.

Čo všetko trávniku škodí?

Môžu to byť huby, plesne, ale aj drobné živočíchy, ako je hmyz či larvy. Osobitná kapitola je krtko a na kráse trávniku nepridávajú ani domáci miláčikovia. Ak sa v pôde vášho trávniku premnožia pandravy a nie sú prirodzene likvidované napríklad vtáctvom, je potrebné proti nim zakročiť chemickým postrekom hubiacim hmyz. Mravce zväčša nevnímame ako úhlavných nepriateľov trávnikov, no ak sa premnožia, tak môže nastať problém. Iným prípadom sú vtáci, ktorí sú ničitelia trávnika iba v jeho počiatočnej fáze. Teda po výseve semien, ktoré vyzobávajú. Odporúča sa preto čerstvo vysiatu trávu chrániť pohyblivými alebo lesklými predmetmi, napríklad na špagátoch, ktoré vtáky odplašia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Tráva #trávnik #kosenie #mulčovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december