Tvrdá voda vám môže zdevastovať záhradu. Ako zlepšiť jej parametre?

Príliš tvrdá voda vysušuje pokožku i vlasy, tvorbou vodného kameňa poškodzuje práčky a podobne zariadenia i armatúry, s ktorými prichádza do kontaktu, znižuje účinnosť saponátov. Vo všeobecnosti nevyhovuje ani rastlinám: zväčša pod jej vplyvom chradnú, hoci im inak poskytujete všetku predstaviteľnú starostlivosť. Ako sa dajú parametre aspoň čiastočne zlepšiť?

21.04.2022 06:00
tvrdá voda Foto:
debata (1)

Tvrdosťou vody sa rozumie koncentrácia všetkých viacmocných katiónov kovov alkalických zemín, predovšetkým vápnika a horčíka, ale čiastočne aj mangánu, stroncia a oxidov železa. Tvrdá voda pochádza z prechodu podzemných rezervoárov prevažne vápencovým geologickým podložím. Zároveň je dobré zobrať na vedomie, že z technického hľadiska vedie k problémom aj prehnane mäkká voda – spôsobuje totiž koróziu.

Rozpätia na dvoch stupniciach

V prvom rade treba vedieť, že voda s °dH 0 – 4 (do 0,72 milimolov na liter, čiže mmol/l) sa považuje za veľmi mäkkú, mäkká má °dH 4 – 8 (0,72 – 1,43 mmol/l), mierne tvrdá °dH 8 – 12 (1,43 – 2,14 mmol/l), zvýšene tvrdá °dH 12 – 18 (2,14 – 3,21 mmol/l), výrazne tvrdá °dH 18 – 30 (3,21 – 5,35 mmol/l) a veľmi tvrdá °dH nad 30 = 5,35 mmol/l a viac. Bežne sa stretnete s oboma stupnicami. Na zjednodušenie: °dH 1 je 0,1783 mmol/l a naopak 1 mmol/l znamená 5,6 °dH.

Odlišné optimá u ľudí a vegetácie

Podľa vyhlášky rezortu zdravotníctva je odporúčaná hodnota 6,16 – 28 °dH, respektíve 1,1 – 5 mmol/l. Ľudia a vegetácia však majú odlišné optimá. V súvislosti s flórou je napospol uvádzaná kritická hranica 21 °dH. Pri jej presiahnutí sa ťažko navodzuje únosný stav aj prostredníctvom rôznych opatrení. Všeobecnú informáciu o kvalite vody vo vašej lokalite vám poskytne expert z odboru riadenia kvality pitných a odpadových vôd dodávateľskej spoločnosti. Objednať si môžete aj analýzu špecifických podmienok priamo na mieste. Orientačnú kontrolu ľahko vykonáte aj sami pomocou komerčných indikátorových testov. Zároveň sa sprievodne dozviete pH (kyslosť) či množstvo chlóru.

kosenie mokrého trávnika Čítajte aj Kosenie mokrého trávnika? Vo výnimočných prípadoch áno, ale dodržte pár pravidiel

Úprava rašelinou, drevom i vitamínom C

Ak zistíte, že voda pre vašu záhradu je pritvrdá, môžete použiť niektorú zo zmäkčovacích metód, prípadne dokonca ich kombináciu. Skúste závlahovú vodu pred samotnou zálievkou upraviť v dostatočne veľkej nádobe, napríklad v sude, a to rašelinou, ktorú nasypete do vrecka z vyradenej nylonovej pančuchy. Podobný efekt má ponorenie väčšieho kusu dreva alebo nasypanie vitamínu C.

Zohrievanie je prácne a nákladné

Vyhovujúcejšiu úroveň tvrdosti zväčša dosiahnete aj zmiešaním kohútikovej vody so studňovou. Pomáha aj zohriatie závlahovej vody na 60 stupňov, ale tento spôsob je prácny a nákladný, takže sa dá aplikovať iba pri menšom počte rastlín – trebárs črepníkových na terase. Týka sa to aj destilovanej vody. Čoraz obľúbenejším alternatívnym riešením je zachytávanie a následná redistribúcia dažďovej vody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvalita vody #tvrdá voda #mäkká voda #analýza vody #závlahová voda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december