Prečo pestovať vo vyvýšených záhonoch: Nebude vás trápiť chrbát ani burina

Ku skrášľovaniu záhrady prispeje nielen vysádzanie nových rastlín, ale aj praktické kvetináče, ktoré ďalšiu zimu bez ujmy na funkčnosti a vzhľade úspešne vonku prežijú. Vyvýšené záhony dobre vyzerajú a vyriešia aj mnohé záhradnícke problémy.

23.04.2022 06:00
vyvýšený záhon Foto:
debata

Vyvýšené záhony si môžete veľmi jednoducho postaviť aj svojpomocne z paliet, ovocných prepraviek či projektových dosiek. Ak nepatríte k zrovna zručným majstrom alebo jednoducho nemáte čas, zaobstarajte si už hotové vysoké drevené kvetináče. „Na výstavbu vyvýšených záhonov neexistujú žiadne stanovené pravidlá, postačí vám vaša fantázia. Ideálne by ich šírka ale nemala presahovať dva metre. Je to preto, aby bolo možné jednoducho dosiahnuť do stredu záhonu bez toho, aby ste stúpali na pôdu. Čo sa týka výšky záhonu, voľte takú, aby sa vám pracovalo komfortne. Ideálne medzi 50 až 70 centimetrov,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Neúrodná pôda nie je problém

Vyvýšený záhon predstavuje spôsob ako pripraviť pôdu na čo najjednoduchšie záhradkárčenie, takmer „bez práce“. Namiesto každoročného obrábania pôdy zvyčajne udržiavajú záhradníci svoje vyvýšené záhony jednoduchým pridávaním materiálov na vrch. Kompost, mulčovanie, hnojivo a iné prostriedky na zlepšenie pôdy sa môžu aplikovať priamo na vrchnú vrstvu pôdy. Častým problémom záhrad je aj nízka kvalita pôdy. Pri vyvýšených záhonoch pre vás neúrodná zem nebude problémom.

kombinácie rastlín Čítajte aj Čo s čím na záhone ladí? Ako vhodné a nevhodné kombinácie rastlín ovplyvňujú úrodu

Chrbát viac nebolí

Nič viac neodradí začínajúcich či dlhoročných záhradkárov ako fyzická námaha. Bolesti chrbta a kĺbov sú najčastejšími problémami, na ktoré sa sťažuje nejeden záhradkár po náročnom dni strávenom medzi záhonmi. „Vyvýšené kvetináče vám dávajú možnosť vybudovať záhony na vyššej úrovni, čo znižuje namáhanie chrbta, krku a ramien. Vyvýšené záhony tak predstavujú určitú investíciu do vášho zdravia,“ hovorí odborník.

Menej buriny aj škodcov

Oddelenie zemitej časti záhonu od terénu znižuje možnosť šírenia semien burín, čím sa redukuje jej prerastanie medzi vysadené rastliny. Tým, že do záhonu tiež pridávate novú čistú pôdu sa ochrana pred inváziou buriny ešte zdvojnásobuje. „Menej buriny znamená vo všeobecnosti menej boja proti nej. To si v konečnom dôsledku vyžaduje menej alebo dokonca žiadne chemikálie na jej ničenie. Výhodou je aj ochrana pred krtmi, ktorí sú postrachom každej záhrady a mladej zeleniny. Vďaka plastovej sieti proti škodcom umiestnenej na dne sa krty nebudú môcť vynoriť uprostred záhona,“ vysvetľuje David Benda.

Lepšie odvádzanie vody

V oblastiach náchylných na záplavy, alebo v záhradách s vysokou spodnou vodou sa zelenine či iným plodinám bude dariť iba ťažko. Vyvýšený záhon oddelený od terénu ale predstavuje spôsob, ako zabezpečiť plnohodnotné vegetačné obdobie bez rizika premočenia koreňového systému. Ak budú korene rastliny aspoň 15 cm nad úrovňou okolitého terénu budú prosperovať aj vtedy, keď je okolitá pôda terénu premočená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #burina #vyvýšené záhony #mulčovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december