Zabudnite na tuje. Vysaďte celkom iný živý plot, záhrade to prospeje

Ak hodláte na svoj pozemok dostať ešte viac autentického života, vyjdite tomuto zámeru v ústrety vysadením clony dodávajúcej bezpečné zázemie pre vtáctvo. Takýto príspevok k podpore biotopu bude mať aj viacero pridaných hodnôt.

24.04.2022 06:00
živý plot Foto:
debata (6)

Bobule habitom vhodných a ľahko udržiavateľných drevín poskytnú vtáctvu doplnkovú obživu, kompaktné konáriky poslúžia ako útočisko i potenciálne hniezdisko (a vám doprajú viac súkromia), kvety a plody správne zvolených druhov umocnia estetický zážitok zo scenérie. Kríky sú aj pozvánkou pre ježkov či veveričky. V kombinácii s prospešným pôsobením vtáctva tým nepriamo zredukujete výskyt drobných škodcov.

V hitparáde vedie jarabina

Komplexný prínos pre vtáctvo majú dreviny znamenajúce nielen úkryt, ale aj zdroj potravy. Z tohto uhla pohľadu nie je postačujúcim riešením vavrínovec lekársky alebo ešte bežnejšia tuja. Zamerajte sa skôr na jarabinu vtáčiu (biele kvety a sýto oranžové plody), bazu čiernu (biela a čierna), drieň obyčajný (žltá a červená), trnku obyčajnú (biela a modrá), ríbezľu zlatú (žltá a čierna), aróniu čiernoplodú (biela a čierna) či muchovník Lamarkov (biela a tmavomodrá). V hitparáde všeobecnej popularity vedie jarabina vtáčia, ktorá priťahuje vyše 60 druhov vtákov z našich zemepisných šírok. Nasledujú baza a drieň.

zlatý lak Čítajte aj Skrášlite si záhradu zlatým lakom: okrasný krík, čo krásne vyzerá aj vonia

Pri výsadbe by nemalo mrznúť

Keď venujete primeranú pozornosť aj termínom dozrievania plodov, môžete prichystať operencom hostinu už počnúc letom, nielen na zimu. Zároveň je dobré vedieť, že taká arónia vyznáva slnečné stanovište, zatiaľ čo ríbezľa sa uspokojí s tienistým. Prispôsobte tomu plánovanie. Optimálne obdobie na výsadbu nového živého plota je v októbri a novembri, eventuálne vo februári a marci – zhodne s podotknutím, že by vtedy nemalo mrznúť. Sychravé obdobie sa postará o to, že kríčky sa dobre uchytia. Substrát prekyprite a na zlepšenie jeho výživnosti pridajte humus alebo rohovinové hobliny. Vzdušnosť a priepustnosť ťažšej hlinitej pôdy zvýšite zapracovaním piesku.

Rátajte s dvoma metrami šírky

U vyšších drevín je obvyklá vzdialenosť jednotlivých rastlín pri výsadbe okolo jedného metra, vzrastovo útlejším zväčša stačí rozostup 70 centimetrov. Pri dvojradovej výsadbe – na utvorenie zázemia pre vtáctvo odporúčanej a k tomu aj vizuálne zaujímavej – rátajte so šírkou živého plota až do dvoch metrov. Na desať metrov dĺžky pomestíte do predného radu spomenuté ríbezľu zlatú a aróniu čiernoplodú, ale aj ružu sivú, dráč obyčajný, ľubovoľný zemolez a ešte dulovec. Ponad ne môžu vykúkať uvedené vychytené artikle baza čierna a drieň obyčajný, v ich susedstve muchovník Lamarkov, ďalej hloh jednosemenný, kalina obyčajná a bršlen európsky. Pestrosť je dobrá práve na to, aby jednotlivé etapy kvitnutia vyskladali súbor trvajúci od februára až do júla. Následná prítomnosť plodov sa logicky takisto rozloží v čase.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #Tuja #živý plot #jarabina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december