Takmer nezničiteľná a výborná aj pre začiatočníkov: Čím dokáže prekvapiť papraď

Všeobecným pravidlom je, že paprade uprednostňujú tienisté miesta a vlhkú, dobre nastielanú pôdu. Výborne sa im darí pri vodných tokoch, kde majú ideálne podmienky. No ani v suchších záhradách netreba nad papraďami lámať palicu. Pokiaľ sa nám tieto rastliny páčia, môžeme si vybrať druh, ktorému sucho neuškodí.

01.05.2022 06:00
papraď Foto:
debata

Keď už paprade pestujeme, je dobré osvojiť si isté pestovateľské postupy. Napríklad na konci zimy prihrnieme na bázu paprade asi päťcentimetrovú vrstvu listovky alebo dobre vyzretého kompostu. Takéto nastielanie udrží v pôde vlhkosť a papraď bude potom potrebovať zálievku iba v suchom období. Pokiaľ sa papraď príliš rozrástla, na jar trs rozdelíme a oddelené časti trsu zasadíme v záhrade tak, aby mali dosť miesta na rast.

Čo potrebujú na jar

Staré listy papradí neodstraňujeme ani na jeseň, ani v zime, pretože pomáhajú chrániť rastlinu pred mrazom a chladom. Na jar počkáme, kým sa začnú rozvíjať nové listy a až potom tie staré ostriháme. Keď pestujeme paprade ako izbové rastliny, je potrebné vytvárať im vlhké prostredie. Črepníky umiestnime na misky naplnené vlhkými okruhliakmi alebo keramzitom. Pri každej zálievke postriekame listy vlažnou vodou.

kukučka trvalka Čítajte aj Poznáte najoranžovejšiu trvalku? Ku kukučke sa hodí kocúrnik

Sú takmer nezničiteľné

Paprade nie sú úplne v hľadáčiku pestovateľov, no neprávom. Patria medzi najkrajšie rastliny, ktoré rastú na tienistých stanovištiach v záhrade. Papraď samčia je vynikajúca voľba pre začiatočníkov. Je takmer nezničiteľná, rastie v akejkoľvek pôde a znesie aj tieň a sucho. Pokiaľ si potrpíte na dekoratívne listy, potom je pre vás vhodná papradka s elegantnými striebristosivými listami, ktoré majú okolo žiliek purpurové pásiky. Papradka potrebuje ochranu pred vetrom a dobre nastlanú úrodnú pôdu.

Pozrime sa na ďalšie možnosti

Jednou z najpôsobivejších papradí je rebrovka, ktorej sa darí na vlhkých nevápnitých pôdach v oblastiach, kde nie sú kruté zimy. Nerozvinuté listy sú umiestnené na hrubých oblúkovitých stonkách dosahujúcich výšku až jeden meter. Napokon spomeňme ešte jazyk jelení s trsmi lesklých pásikavých listov. Nemá osobitné nároky na pôdu, ale dobre rastie na vápenci. Odrody skupiny Marginatum majú zaujímavé listy – skučeravené so zvlnenými okrajmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprade #nastielanie #delenie trsu #izbové paprade
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december