Tuja alebo radšej rododendron? Nie každý živý plot ochráni pred hlukom

Správne zvolený, vysadený a umiestnený živý plot, prípadne kombinácia stromov s krami dokáže znížiť hladinu hluku až o 50 percent. Platí pravidlo, že na výsadbu vyberáme radšej vždyzelené než opadavé dreviny.

02.05.2022 06:00
živý plot Foto:
debata (1)

Listy stlmia zvuk, a to je želané nielen v lete, keď v záhrade trávime veľa času, ale po celý rok. Na výrazné stlmenie hladiny hluku a celkovo zvukov sa odporúča vysadiť kry v širokých pásoch. Nie vždy je to však možné, najmä majitelia malých pozemkov si takýto priestorový luxus nemôžu dovoliť. Ako dobrá bariéra, či už protihluková alebo psychologická, poslúži aj hustý živý plot.

Ktoré dreviny sú najvhodnejšie

Ideálna je zmes veľkolistých a malolistých vždyzelených krov. Dreviny s veľkými listami tlmia hlbšie tóny a drobnolisté dreviny potláčajú zasa vyššie tóny. Dobrým základom je napríklad dvojitá stena z rododendronov v záhrade s kyslou pôdou alebo z kaliny vráskavolistej na zásaditých pôdach. Tieto kry vysádzame spolu s cezmínou alebo s ihličnanmi ako sú cypruštek a tuja.

živý plot Čítajte aj Zabudnite na tuje. Vysaďte celkom iný živý plot, záhrade to prospeje

Spojte príjemné s užitočným

Pokiaľ chcete vytvoriť z drevín nielen protihlukovú bariéru, ale aj romantické zákutia, toto želanie si splníte pomerne ľahko. Kry a stromy sú na jeden i druhý účel priam stvorené. Napríklad môžete vysadiť okolo záhradnej lavičky do polkruhu živý plot z tisu, ihličnanov alebo zobu vtáčieho. Pri správnej starostlivosti bude táto prirodzená stena o pár rokov vysoká a hustá. Poskytne vám nielen ticho a pokoj, ale aj miesto na posedenie ukryté pred zvedavými pohľadmi.

Ako znásobiť potešenie z oddychu

Ak si v záhrade radi poleňošíte, pridajte k pokojnej atmosfére vytvorenej vďaka drevinám ešte ďalší rozmer. Vo vhodnom zákutí môžete postaviť malú fontánku. Spojenie zelenej steny a jemne zurčiacej vody má priam zázračné účinky a rýchlo vám prinesie zaslúžený a potrebný relax.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hluk #Tuja #živý plot #cezmína #rododendron
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december