Bolí vás po práci v záhrade chrbát? Ak sa chystáte na masáž, robíte chybu

Kto má záhradu, ten vie, koľko je v nej na jar práce. Treba rýľovať, siať, sadiť, hnojiť, orezávať, kosiť, polievať... Všetko chceme stihnúť za pár dní, napríklad cez víkend. Ortopéd to vidí inak. Nie je síce odborník na záhradkárske práce, ale zato vie, koľko ľudí k nemu do ambulancie chodí na jar s problémami, ktoré si spôsobili v záhrade.

06.05.2022 06:00
bolesti chrbta Foto:
debata (2)

Podľa ortopéda Jozefa Vojtaššáka sú pri práci v záhrade najviac rizikové tie pohyby, na ktoré nie sme zvyknutí, respektíve na ne nie je prispôsobený náš pohybový aparát. „Za rizikové považujeme kombinácie pohybov, ktoré obsahujú rotáciu a zohýbanie, zdvíhanie bremien a väčšinu prudkých, švihových pohybov. Pokiaľ sa pohyby vykonávajú technicky správne a pomaly, bez prítomnosti prudkých pohybov, eliminujeme riziko poškodenia jednotlivých štruktúr pohybového aparátu,“ vysvetľuje lekár.

Video
Ako sa správne hýbať pri práci v záhrade

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Práca až do vyčerpania?

Ak si nedáme pozor, pri práci v záhrade si môžeme privodiť aj bolesti. Keď sú pohyby ostré a záťaž enormná, skôr či neskôr nás čaká bolesť a preťaženie chrbta, kĺbov, ramien aj rúk. „Neprimeraná záťaž vedie k rozvoju nepríjemných bolestivých stavov, opuchov a k obmedzeniu hybnosti kĺbov,“ upozorňuje Jozef Vojtaššák.

papraď Čítajte aj Takmer nezničiteľná a výborná aj pre začiatočníkov: Čím dokáže prekvapiť papraď

Ako sa vyhnúť bolestiam

Práce v záhrade treba urobiť, odborník však odporúča minimalizovať riziko nepríjemných bolestí vhodnou prevenciou. „Ťažkú fyzickú prácu odporúčam robiť po etapách s dostatočným časom na oddych. Pri práci je dobré používať také pohybové vzorce, aby sme nepociťovali bolesť pohybového aparátu, a používať tiež vhodné ochranné pomôcky. Pokiaľ sú kĺby alebo chrbtica postihnuté chronickým ochorením, je rozumné používať ortézy, bedrový pás a podložky na zmiernenie tlaku,“ odporúča ortopéd.

Kedy je čas na pauzu

Je nám jasné, že človek sa niekedy ani pri najlepšej vôli a dôkladnej prevencii úrazu alebo bolesti nevyhne. Vtedy je najvyšší čas dať si pauzu. „Základom je prerušenie fyzickej aktivity a aplikácia protizápalovej liečby. Tá má väčšinou aj kombinovaný analgetický účinok, napríklad ak je v kréme na svaly a kĺby použitá molekula aceklofenak. Ak bolesti po krátkej domácej liečbe, ktorá môže trvať od niekoľkých hodín do pár dní, neustupujú, odporúčam odborné vyšetrenie,“ radí lekár.

živý plot Čítajte aj Tuja alebo radšej rododendron? Nie každý živý plot ochráni pred hlukom

Naozaj pomôže masáž?

Ak po prácach v záhrade bolí chrbtica, ortopéd viac ako masáž odporúča pokojový režim. „Pri akútnych bolestivých problémoch odporúčam skôr pokojový režim. Masáže sú vhodné pri chronických stavoch a po odbornom zhodnotení.“ Ani masáž ruky po záhradkárskych prácach, napríklad pri bolestiach karpálneho tunela, nie je správna. „Mnoho ľudí trpí po práci v záhrade bolesťami karpálneho tunela. Aj tu odporúčam aplikovať krém s aceklofenakom a dopriať ruke niekoľkodňový pokojový režim. Viem, že len čo bolesti trochu ustúpia, hneď sa púšťame znovu do práce, ale tým zvyšujeme riziko, že sa zápal nevylieči, naopak, rozvinie sa a potom si v záhrade, takpovediac, neškrtneme celé týždne.“

Prvá pomoc pri zraneniach kože

Drobné škrabance, štípance, spálenie od slnka a poranenia kože sú pri vonkajších prácach bežným javom. Veľmi dobre sa hoja napríklad gélom s beta glukánom. „Podporuje regeneráciu pokožky a zároveň pozitívne pôsobí ako ochrana pred jej poškodením, takže sa dá používať aj preventívne,“ spresňuje odborník na beta glukány a imunitu Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #koza #masáž #ortopéd #bolesti #karpálny tunel #záhradkárske práce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december