Ktorá trvalka sa dá aj jesť? Chuťou pripomína uhorku a je dokonca liečivá

Môžete ho pestovať ako nenáročnú okrasnú aj úžitkovú trvalku. Gurmánmi je však overené, že keď chcete od krvavca menšieho plnú hodnotu v kuchyni, musíte ubrať z jeho vizuálnej pôsobivosti. Rozhodnutie zostáva na vás.

09.05.2022 06:00
listy Foto:
debata

Ako už jeho názov napovedá, v ľudovom liečiteľstve sa krvavec menší využíva v súvislosti s najvzácnejšou tekutinou. Čistí ju, ale aj tlmí menštruačné bolesti a pomáha pri zaceľovaní rán. Okrem toho prospieva mokvajúcim kožným defektom, podporuje činnosť srdca a stimuluje trávenie.

Dva prínosy jedným zákrokom

Pochopiteľne, účinky na zdravotný stav – ako vo všetkých podobných prípadoch – radšej prekonzultujte so svojím lekárom. Pred zužitkovaním zástupcu čeľade ružovitých krvavca menšieho (Sanguisorba minor) v kuchyni to robiť nemusíte. Praxou osvedčená rada znie, že listy tejto bylinky nadobudnú intenzívnejšiu arómu, keď včas odstránite kvety s hnedočerveným kalichom a purpurovými peľnicami. Zároveň takýmto zákrokom zabránite samovoľnému rozptylu semien a následnému nežiaducemu množeniu rastliny v záhrade.

Bez tepelnej úpravy

Krvavec menší na jazyku pripomína uhorku. Má korenistý nádych a príjemne horkú dochuť. Na gastronomické spracovanie zbierajte mladé lístky približne do júna vrátane. Staršie sú tvrdé a vyprchané. Najlepšie chutia čerstvo odtrhnuté a nasekané, a to bez tepelnej úpravy: napríklad v dresingoch či zeleninových šalátoch, respektíve ako súčasť pestrej prílohy k hlavným jedlám. Uplatnenie však nájdu aj vo varených omáčkach ako ingrediencia citlivo pridávaná úplne na záver kulinárskeho procesu.

Uprostred leta myslite na jeseň

Nadbytočnú úrodu si môžete vysušiť a zamraziť. Šmrnc tým však, samozrejme, ubudne. Týka sa to aj rastlín s vekom od troch rokov. Ešte stále však do úvahy prichádza pridanie do masla alebo octu. Krátko po rozvinutí sú jedlé aj kvety usporiadané vo vrcholových hlávkach na dlhej stonke vysoko nad ružicou svetlozelených prízemných listov. Ak krvavec menší dorastajúci približne po kolená razantne skrátite na prelome júla a augusta, podnietite tým jesenné ďalšie kolo pučania.

Pretriedenie na štvrť metra

Mrazuvzdorný krvavec menší si ešte stihnete založiť aj túto sezónu. Rátajte však s tým, že zo semien vzchádza zhruba mesiac. Preferuje slnečné stanovište s hlinito-piesočnatým a vápenatým dobre priepustným substrátom a nárokuje si na pretriedenie až na 25 cm. Poskytnete mu tým dostatok vzduchu a zároveň lepšiu ochranu pred škodcami. Pri selekcii ponechajte len najsilnejšie rastlinky.

Zálievku smerujte k zemi

V štandardne na živiny bohatej pôde so zapracovaným vyzretým kompostom alebo rohovinou nemusíte krvavec menší priebežne hnojiť. Stačí mu aj mierna zálievka, ale myslite na to, že suchá zemina, ktorú znáša vo voľnej prírode, ho v záhone oberá o sviežosť. Listy však neoživujte vodou, smerujte ju k zemi. Krvavcom menším si môžete doplniť aj zásobáreň byliniek v nádobách na balkóne alebo terase.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rastlina #menštruačné bolesti #trvalka #krkavec menší
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december