Uhorky na záhone sú stále smädné. Ako ich správne polievať, aby nezhorkli?

Využitie uhoriek je naozaj mnohostranné a nekončí sa pri varení. Stačí si spomenúť na plátky osviežujúce obsah letného krčahu či priložené na unavené viečka ako naturálna kozmetická záchrana. Navyše, obsahujú až 95 percent vody, preto sotva chýbajú v akomkoľvek diétnom programe.

11.05.2022 06:00
uhorky Foto:
debata

Vlastná zásobáreň uhoriek v záhone alebo na balkóne je neoceniteľná. Predsa len voňajú aj šmakujú ešte lepšie ako tie najfajnovejšie z bio obchodu, dokonale sa môžete spoľahnúť na organické okolnosti pestovania, sú lacnejšie a okamžite poruke úplne bez závislosti na otváracích hodinách. Potrebujú slnečné, teplé a vlhké stanovište. Preferujú humóznu mierne kyslú pôdu, optimálne s pH 6,5 – 7. Pri nedostatočnej výživnosti zeminy im treba pomôcť.

Riešením je hlbšia výsadbová jama

Najlepšia chémia v záhrade je, samozrejme, ako vždy tá, ktorú nepoužijete. Jednoznačne najvhodnejším prírodným prostriedkom na podporu rastu uhoriek je vyzretý kompost alebo konský hnoj. Minimálne z tohto dôvodu pouvažujte nad zriadením kompostoviska niekde v kúte svojho pozemku, ak ho ešte nemáte. Kompost či hnoj síce môžete zapracovať aj dodatočne, najpraktickejšie a zároveň najúčinnejšie však je umiestniť ho na spodok výsadbovej jamy, ktorú vykopte hlbšiu o tento rezervoár priamo pod koreňmi.

šalotka Čítajte aj Šalotka v mnohom víťazí nad cibuľou, dobrý guláš z nej ale neurobíte

Žihľava namiesto rohoviny

V prípade uhoriek radšej zabudnite na rohovinové hobliny či múčku. Pre vysoký podiel dusíka a chlóru totiž sú s týmto druhom zeleniny nekompatibilné. Radšej si ako alternatívu pripravte žihľavový hnoj. Vložte jeden kilogram vňate do desiatich litrov vody a vedro položte na priamy žiar. Raz denne takýto zápar premiešajte. Keď sa na povrchu prestanú tvoriť bublinky, prelejte tekutinu cez sito, aby ste odstránili zvyšky vylúhovanej žihľavy. Výsledok zrieďte vodou v pomere 1 : 10 a uhorky zalejte – ku koreňom, nie cez nadzemnú časť.

Minimálne liter a pol denne

Aj vzhľadom na spomenutý enormný podiel vody sú uhorky podobne ako rajčiny sústavne smädné. Vyžadujú si rovnomerné pravidelné hydratovanie: v lete je to minimálne 1,5 litra na jednu rastlinu. Nezdráhajte sa však dopriať im aj dvojnásobok uvedeného množstva najmä v suchom období. Indikátorom nedostatku vlahy sú spľasnuté listy. Optimálny režim spočíva v zavlažovaní skoro ráno ešte pred posunom slnka vysoko nad horizont. V horúcich dňoch však zaraďte do harmonogramu aj doplnkové večerné kolo najskôr počas západu. Používajte vlažnú vodu. Pod vplyvom studenej budú mať uhorky tendenciu horknúť. Rovnako ako pri hnojení žihľavovým záparom sa snažte vodou nezasiahnuť listy: znížite tým hrozbu šírenia baktérií a rozvinutia plesní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #uhorky #kompost #vlaha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december