Krík, čo krásne kvitne a vonia ako škorica. Keď ho správne presádzate

Stačí okolo rozkvitnutej kasie zlatožltej vnímavo prejsť, prípadne sa chvíľku zdržať v jej blízkosti a párkrát sa zhlboka nadýchnuť. Pre bujnenie čo najväčšieho množstva kvetov, ktoré intenzívne presycujú ovzdušie škoricovou arómou, však musíte tejto dekoratívnej rastline vo forme kríka alebo menšieho stromčeka meniť zázemie.

12.05.2022 06:00
kasia Foto:
debata

Mladá kasia zlatožltá (Cassia corymbosa alias Senna corymbosa), s ktorou sa možno stretnete aj pod označením argentínska senna, si vyžaduje presádzanie každý rok či nanajvýš dva, staršia ocení troj- až štvorročnú periodicitu. Keď naberiete dostatok pestovateľských skúseností, sami podľa vzhľadu tejto vždyzelenej dreviny spoznáte, či už nastal vhodný čas.

Čiernej sa radšej vyhnite

Koreňovým výhonkom mladej kasie zlatožltej stačí relatívne stiesnený priestor – priam im robí dobre. Okolo koreňového balu ponechajte miesto maximálne na tri prsty. Ak je nádoba priveľká, nepodporuje to vývoj silných koreňov. Skúste sa vyhnúť čiernej farbe spôsobujúcej najmä na slnečnom stanovišti nežiaduce teplotné extrémy. Radšej siahnite po klasickom hlinenom črepníku, eventuálne svetlom plaste.

živý plot Čítajte aj Tuja alebo radšej rododendron? Nie každý živý plot ochráni pred hlukom

Korene sa nesmú tlačiť von

Ideálnym obdobím na presádzanie je jar, a to pred presunom čiastočne mrazuvzdornej a stredne rýchlo rastúcej kasie zlatožltej zo zimoviska do menej chráneného exteriéru. Vizuálne si potrebu väčšej nádoby overíte pohľadom na spodok doterajšej. Korene by nemali byť viditeľné cez drenážny otvor alebo sa ním dokonca už pretláčať. Samozrejme, to isté platí o povrchu substrátu.

Nožnice ako posledná voľba

Deň pred presadením rastlinu výdatne zalejte. Prevlhčené koreňové baly sa totiž ľahšie vyťahujú zo zeme – znižuje sa riziko ich poškodenia. Ak korene už prerástli cez drenážny otvor, skúste ich uvoľniť opatrným striedavým otáčaním do oboch strán. Záhradnícke nožnice nech sú až poslednou voľbou. Potom dôkladne, zároveň však výsostne šetrne, povytriasajte prichytený starý substrát. V rámci celého procesu skráťte kasiu zlatožltú približne o tretinu, podnietite tým jej rozpuk. Mimochodom, bez krotenia orezom by sa vyšvihla približne na meter a pol, výnimkou však nie sú ani štyri metre vo voľnosti.

pestovanie v nádobách Čítajte aj Ktoré nádoby rozhodne nepoužívať na pestovanie rastlín

Potrebuje slnečné závetrie

Nová nádoba, pochopiteľne, znova musí veľkostne zodpovedať nárokom koreňového balu. Nepodľahnite však pokušeniu prehnane rozmernej „do zásoby“. Vyplňte ju špeciálnou črepníkovou zeminou bohatou na živiny alebo zmesou bežnej záhradnej pôdy a vyzretého kompostu. Vložte kasiu zlatožltú do podložia a doplňte substrát až po okraj. Následne jemne utlačte a zľahla polejte. Nájdite poteche miesto na slnku, ale mimo poryvov vetra. Priebežne jej dodávajte vlahu tak, aby koreňový bal nikdy úplne nevyschol. Od apríla do októbra v intervale 10 – 14 dní pridávajte tekuté hnojivo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #presádzanie #kasia zlatožltá #argentínska senna #drenážny otvor
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december