Zabudli sme na ňu a je to škoda: zelenina, ktorú pripravíte na všetky spôsoby

Na rozdiel od reďkovky nemá štipľavú chuť, práve naopak. Chutí jemne, mierne sladko. Vo Francúzsku, v Anglicku a v Škandinávii je vodnica vychytenou a vyhľadávanou pochúťkou. Poznali ju už starí Rimania, ale pôvod má táto zelenina v Indii, kde sa pestuje doteraz.

14.05.2022 06:00
vodnica Foto:
debata

Kedysi bola vodnica veľmi obľúbenou jarnou zeleninou, ale potom upadla do zabudnutia. Je to škoda, pretože má skvelú chuť a nášmu zdraviu prináša mnoho úžitku. Jej sezóna je pomerne krátka a je to máj. V nemčine má máj, teda po nemecky Mai aj v názve, volá sa v preklade z nemčiny „májová repôčka“.

Dodá telu vápnik aj vitamín C

Ako každá zelenina má aj vodnica početné zdravotné benefity. Obsahuje silicu s antibakteriálnym účinkom a má mimoriadne vysoký obsah vápnika. Tiež má veľa vitamínu C a pomerne vysoký obsah vlákniny. Vďaka pomerne vysokému obsahu vlákniny, takmer nulovému obsahu tuku a malému množstvu kalórií je vodnica pochúťkou, ktorú si môžeme dovoliť bez obáv o svoju postavu. Ak niekde na trhu či v obchode zazriete vodnicu a chceli by ste si ju kúpiť, vždy dávajte prednosť malým kusom. Tie s priemerom približne päť centimetrov sú najjemnejšie. Ak ju však chcete napríklad plniť, sú lepšie väčšie kúsky.

púpava Čítajte aj Načo kupovať drahé ovocie? Vysoké dávky vitamínu C dodá obyčajná burina

Výborná je varená aj pečená

Príprava vodnice je rýchla, stačí ju opláchnuť, osušiť a ošúpať škrabkou. Potom v závislosti od veľkosti variť vcelku alebo pokrájanú 10–15 minút v malom množstve osolenej vody alebo zeleninového vývaru. Spotrebovať sa dajú aj listy- obsahujú veľa karoténu a ďalších živín a majú príjemnú sviežu chuť. Jednoducho ich umyte ako petržlenovú vňať, osušte, nasekajte a posypte nimi inú zeleninu, polievku alebo šalát. Listy možno použiť aj do talianskej polievky minestrone.

Úžasná ako príloha k mäsu

Chuť vodnice zvýrazní trochu cukru, preto je populárnym spôsobom prípravy glazovanie, napríklad javorovým sirupom. Takto upravená je vhodná ako príloha k bielemu mäsu. V kombinácii s inou mladou zeleninou je vodnica tiež úžasnou nízkokalorickou pochúťkou alebo prílohou k pečenému jahňaciemu mäsu. Väčšie kúsky sú ideálne na plnenie a zapekanie. Je vynikajúca ako kaša, grilovaná alebo opekaná, dusená v zeleninových zmesiach a veľmi obľúbená v polievkach. Samozrejme, dá sa jesť aj surová, nakrájaná na tenké plátky alebo nastrúhaná, a výborne sa hodí aj do šalátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vláknina #reďkovka #karotén #vodnica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december