Možno ich robíte aj vy: Najčastejšie omyly pri pestovaní rastlín

V dobrej vôli ste niečo určitým spôsobom zasadili a výsledok je frustrujúci? Na vine síce môžu byť externé faktory ako stanovište, pôda, klíma, choroba či škodcovia, nezriedka sú však za sklamaním nesprávne metódy.

19.05.2022 06:00
zmiešaný záhon Foto:
debata

Útecha spočíva v tom, že z neúspechov sa môžete poučiť. Podľa možnosti tak, že sa vyvarujete opakovaniu omylov iných záhradkárov. Neučte sa na vlastných chybách, keď sú k dispozícii odporúčania, ktoré vopred môžu výrazne zredukovať riziko nezdaru, ba úplne ho eliminovať. Napríklad pri presádzaní vegetácie z kvetináča do voľnej pôdy nepodľahnite pomerne prirodzenej tendencii vložiť rastlinu hlbšie, než bola dovtedy. Nájdu sa síce výnimky, ktorým to neprekáža, napríklad ruže a plamienky, väčšina zelene to však neznáša a začne sa dusiť. Podobné vyústenie prináša prílišné spevnenie zeminy okolo nováčika v záhone. Podzemok potrebuje oporu, aby nadzemná časť lepšie odolávala vetru, proces adaptácie a mocnenia si však žiada dostatočne kypré okolie.

uhorky Čítajte aj Uhorky na záhone sú stále smädné. Ako ich správne polievať, aby nezhorkli?

Rašelinu nesypte všade

Častým nešvárom, ktorý sa v záhradkárskych kolóniách, respektíve komunitách rozmáha ústnym podaním, je automatické zapracúvanie rašeliny k prírastkom. Robte to, ale iba selektívne po dôkladnom preskúmaní preferencií jednotlivých rastlín. Rašelina totiž zvyšuje kyslosť prostredia a to zďaleka netoleruje všetka flóra. Radšej pôdu prekyprite, tým sa nedá nič pokaziť.

Korunkovka nevydurí hraboše

Iniciatívni začiatočníci či stredne pokročilí pestovatelia občas podliehajú aj mýtom. V lepšom prípade konanie na ich základe nebude mať predpokladaný efekt, v horšom povedie k zmaru. Ak si pod vplyvom ľudovým múdrostí začnete od korunkovky kráľovskej sľubovať vydurenie hrabošov, výskumy ukázali, že sa nedočkáte. Podobnou poverou bez opodstatnenia je odpudzujúci účinok kávovej usadeniny na slimáky. Ani mrkva a cibuľa sa ako susedia navzájom nechránia pred pliagou, hoci zmiešané kultúry naozaj majú veľa predností.

pestovanie v nádobách Čítajte aj Ktoré nádoby rozhodne nepoužívať na pestovanie rastlín

Zbytočné drôtiky pri rajčinách

Zatiaľ čo pri predchádzajúcej insitnej legende možno ani nezabliká kontrolka v hlave, hneď na prvé počutie podozrivo pôsobí rada použiť na ochranu rajčín pred hnilobou meď. Spomeňte si na to s blahosklonným úsmevom, keď niekde zbadáte drôtiky pri korienkoch alebo dokonca klince pripevnené k priesadám. Nuž a do kategórie ešte väčších kuriozít spadajú tvrdenia, že skalnica odvádza od danej lokality blesky. Spoliehať sa na to by mohlo byť priam nebezpečné. Sumárne sa dá skonštatovať, že – tak ako v ostatných sférach ľudskej činnosti – určite ani v záhrade síce nezaškodí aktívne nadobúdať nové poznatky, priam naopak. Zároveň je však nevyhnutné podrobovať ich kritickému úsudku a kontrole. V digitálnej ére to nie je nezvládnuteľne zložité ani pre ľudí úplne starosvetského razenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #rastliny #rajčiny #rašelina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december