Patrí k najkrajším trvalkám, pestuje sa jednoducho

Stračonôžky sa ľahko rozmnožujú semenami aj delením alebo odrezkami. Niektoré odrody si aj pri množení odrezkami zachovajú rovnaké vlastnosti ako pôvodná rastlina. Rastliny pestované zo semien sú však rôznorodé. Stračonôžky môžu mať rôzne farby od bielej cez ružovú až po fialovú a modrú. Pekné sú nielen kvety, dekoratívne pôsobia aj listy tejto trvalky.

24.05.2022 06:00
stračonôžka Foto:
debata

Stračonôžka vyžaduje hlbokú, bohatú pôdu, ktorá je mierne vlhká. Rastlinám sa darí na slnečných miestach, naopak v tieni neprosperujú a nesvedčia im ani pôdy, ktoré rýchlo vysychajú. Okolo koreňov by pôda nemala vyschnúť nikdy. Keď sú stračonôžky správne pestované, po čase budú kvitnúť aj v menej kvalitnej pôde, hoci uprednostňujú lepšie podmienky. Vhodné je pestovať rastliny aspoň v trojčlenných skupinách, každá stračonôžka však potrebuje dostatok svojho vlastného priestoru.

Sú vysoké a ťažké, potrebujú pomoc

Stračonôžky rastú do výšky aj do šírky a ich súkvetia sú veľké. Preto rastliny nevyhnutne potrebujú opory. Tie inštalujeme v momente, keď sa na rastlinách začnú objavovať puky. Každú stonku priviažeme k žŕdke alebo zatlčieme žŕdky okolo rastliny vo vzdialenosti 15 – 20 centimetrov do seba a pospájame ich drôtom, špagátom alebo oporným kruhom. Práve kruhové opory sú veľmi pekné a spolu s rastlinou dokážu vytvoriť na pohľad príjemné zákutia.

listy Čítajte aj Ktorá trvalka sa dá aj jesť? Chuťou pripomína uhorku a je dokonca liečivá

Pestovanie nie je zložité

Stračonôžky sa pestujú jednoducho. Na jar potrebujú obohatenie pôdy kompostom alebo hnojivom. Rastliny polievame ku koreňom, nie na listy, pretože to by otvorilo cestu chorobám. Odkvitnuté kvety odstraňujeme, povzbudíme tak rastlinu k ďalšiemu kvitnutiu. Druhé kvitnutie podporíme zrezaním vo výške 10 – 20 centimetrov nad prízemnými listami. Na záhony je na pestovanie najvhodnejšia odroda Giant Imperial. Aby boli rastliny čo najkrajšie, na jeseň vysejeme semená priamo na stanovište a cez zimu chránime semenáčiky poklopom. Pokiaľ chceme neskoršie kvitnutie, vysievame v apríli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompost #trvalka #hnojivo #stračonôžka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december