Stop fádnemu živému plotu! Viete, ktoré kvitnúce kríky ho krásne oživia?

Účel svätí prostriedky, prečo by ste však funkcii živého plota podriaďovali jeho estetiku, keď na ňu vzhľadom na početný sortiment opadavých kvitnúcich kríkov netreba rezignovať?

27.05.2022 06:00
kvitnúce kríky Foto:
debata

Pri výbere opadavých kvitnúcich kríkov do živého plota je dôležitých niekoľko ľahko predstaviteľných i splniteľných požiadaviek, respektíve parametrov. Patrí medzi ne mohutnosť dreviny, farba kvetov a charakteristika vhodného stanovišťa. Súčasťou plánovania druhovo kombinovanej výsadby je kontrola kompatibility jednotlivých súčastí skladačky.

Priebežné otrhávanie kvetov

Pri zakladaní takejto zásteny dbajte na dodržanie odporúčaných rozostupov a vo vlastnom záujme podľa možnosti umiestňujte do vzájomného susedstva dreviny s podobnou výškou, šírkou i rýchlosťou rastu. Výrazne vám to uľahčí ich neskoršie udržiavanie. Pri výsadbe na jar namiesto skorej jesene sa vopred zmierte s tým, že prvý rok budú mať kvety pomerne riedky výskyt. Priebežným otrhávaním odkvitnutých podporíte bujnenie nových.

rez stromov Čítajte aj Stromy, kry a živé ploty potrebujú rez. Ako rezať a čo to spraví s rastlinou?

Nižší vzrast popri chodníčkoch

Mnoho opadavých kvitnúcich krovín má aj po pominutí svojej hlavnej okrasy dostatočne husté a trvácne listy na to, aby väčšinu roka uspokojivo plnili primárny dôvod ich výsadby spočívajúci vo vytváraní vizuálnej bariéry, pričom mechanickou zostávajú nonstop. Na ohraničenie sektorov alebo olemovanie chodníkov sa hodia kríčky prirodzene nižšieho vzrastu – trebárs približne metrový a podľa sorty farebný nátržníkovec krovitý, ktorý najčastejšie zoženiete v žltej.

Venujte pozornosť farbám

Mimochodom, farbu slnka, keď už sme pri nej, vám poskytne aj kručinka či zlatovka. Nabielo sa prezentujú pajazmín, muchovník, tavoľník alebo trojpuk (na ilustračnej fotografii), ružovú ponúkajú škumpa, budleja a dráč, červenú položku saturuje vajgélia, bordovou prispeje ibištek. Pravda, vo väčšine prípadov sú k dispozícii rôzne farebné varianty. Venujte teda tomuto aspektu kúpy primeranú pozornosť.

ligurček Čítajte aj Vegeta je bylinka, ale aj živý plot. Ako ju pestovať, aby chutila, ako má

Modelové kvinteto

Zaujímavým komerčným riešením na odbúranie rozpakov menej skúsených záhradkárov sú pestovateľskými odborníkmi zostavené súbory zohľadňujúce uvedené kritériá. Modelové kvinteto môže pozostávať zo zlatovky, pajazmínu, tavoľníka, trojpuku a meruzalky. Spoločnými menovateľmi sú výška v rozpätí 2 – 2,5, šírka 1 – 1,5 metra, tempo rastu 30 – 50 centimetrov za rok, kvitnutie od apríla do júla, nenáročnosť na pôdne podmienky, preferencia slnečného stanovišťa alebo polotieňa a k tomu mrazuvzdornosť. Vzájomné vzdialenosti pri výsadbe v zástupe sú okolo jedného metra a za kolekciu na vyriešenie takmer 10 metrov (z každého kríčka po dva kusy) zaplatíte približne sto eur. Pri „zipsovom“ rozložení na dosiahnutie masívnejšej formy živého plota stačia medzery okolo 70 centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #živý plot #opadavé kríky #kvitnúce kríky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december