Dreviny čo rastú rýchlo, nestoja veľa a vytvoria aj pekný živý plot

Hovorí sa, že záhrade bez drevín stále niečo chýba a je to tak. Stromy a kry každú záhradu zútulnia, vďaka čomu sa v nej cítime ešte lepšie. No kým dreviny narastú do patričnej veľkosti, nejaký ten rok to trvá. Nechce sa vám dlho čakať? Siahnite po rýchlorastúcich druhoch. Výsledok vám prinesú už o dva či tri roky a nebude vás to ani veľa stáť.

02.06.2022 06:00
paulovnia Foto:
debata (1)

Pokiaľ chcete ozajstnú raketu medzi drevinami, voľba je jasná. Kvitnúci ker bazy čiernej sa za rok vytiahne o 60 až 80 centimetrov. Dokonalé súkromie vám poskytnú aj okrasné ríbezle a jazmín, pričom z týchto krov môžete vytvoriť aj veľmi pekný živý plot. Výber rýchlorastúcich krov je však oveľa väčší. Veľmi pekná je napríklad Budleja Dávidova, nenáročný ker, ktorý kvitne od začiatku leta až do jesene. Nepomýľte si ho s orgovánom, kvety týchto dvoch drevín sú si veľmi podobné. Budleja potrebuje slnečné miesto a úrodnú, nepremáčanú pôdu.

Ako stvorený na živý plot

To sa dá povedať o pajazmíne vencovom, ktorý začína bohato kvitnúť práve v tomto čase a bude vás tešiť voňavými bielymi kvetmi aj počas júla. Presádza sa ľahko, ujme sa rýchlo, dokáže sa prispôsobiť rôznym typom pôdy, zvládne slnko aj tieň. To ho predurčuje na vytvorenie pekného živého plota. Naopak ako solitér vynikne paulovnia plstnatá (na obr.) s krásnymi listami aj kvetmi. Potrebuje skôr ľahšie pôdy a slnko, tieň ju ničí rovnako ako ílovitá pôda. No pozor, paulovnia môže dorásť až do výšky deväť metrov. Môžeme ju však pestovať v tvare stromu aj v tvare kra, dokonca aj v nádobe.

kvitnúce kríky Čítajte aj Stop fádnemu živému plotu! Viete, ktoré kvitnúce kríky ho krásne oživia?

Len pre väčšie záhrady

Veľmi pekný ker je mrazuvzdorný opadavý sumach pálkový. V lete sa pýši zaujímavými veľkými kvetmi, na jeseň sfarbuje listy a mení sa na žiarivú oranžovú nádheru. Môže dorásť až do výšky štyroch metrov a do šírky päť metrov. Preto nie je prvou voľbou do malých mestských záhradiek. To nie je ani borovica lesná, mrazuvzdorný ihličnan vytvárajúci guľovitú korunu. Rastie rýchlo, a to 50 – 80 centimetrov za rok, no zastaví sa, až keď dosiahne 15 – 25– metrovú výšku a šírku osem až desať metrov. Je jednozančne riešením pre veľké pozemky.

Nepodceňujte zavlažovanie

Rast rýchlorastúcich drevín môžete ešte urýchliť správnou starostlivosťou. Pred výsadbou treba dobre pripraviť pôdu, po zasadení je potrebné dreviny naozaj výdatne polievať a tiež hnojiť. Nepodceňujte zavlažovanie, nestačí spoliehať sa na dažďové zrážky alebo občasné polievanie. Pri raste drevín hrá dôležitú úlohu aj čas výsadby. Rastliny vysadené na jeseň rastú rýchlejšie, pretože sa stihnú lepšie zakoreniť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #dreviny #kry #živý plot #rýchlorastúce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december