Chcete mu dobre a len ho poškodíte: Pozor na chyby pri ošetrovaní trávnika

Nesprávne postupy pri údržbe trávnika sa v zásade dajú rozdeliť do troch kategórií činností: kosenie, prevzdušňovanie, hnojenie. Zanedbanie alebo agrotechnické nezvládnutie ktorejkoľvek zložky, žiaľ, okamžite a nadlho vedie k zníženiu funkčnej i estetickej kvality trávnika.

09.06.2022 06:00
trávnik Foto:
debata

Pri zakladaní trávnika je to podobné ako s pribudnutím nemého tvora do domácnosti. Úprimne si odpovedzte, či naozaj budete zvládať pravidelné skracovanie. Pri nárazovom totiž nevyhnutne uberiete priveľa žiaducej zelenej hmoty, čím sa utlmuje proces tvorby nových stebiel a otvára sa priestor pre ďatelinu či podobné „kozmetické“ kazy. Vopred teda myslite na to, že najmä v hlavnom vegetačnom období – máji a júni – treba kosiť ešte častejšie ako raz za týždeň. Pri pozemku na víkendovej chalupe vzdialenej desiatky kilometrov to veru môže byť problém.

Maximálne tretina výšky

Rýchlosť rastu trávnika sa, samozrejme, odvíja od viacerých faktorov: slnečnosti stanovišťa, charakteru pôdy, množstva zrážok, ale aj sorty. Kvalitné zmesi napredujú tempom okolo dvoch centimetrov týždenne, diskontné aj raz tak svižne. Bez ohľadu na jednotlivé špecifiká však rátajte minimálne s týždňovou periodicitou kosenia, ktorá správne stimuluje bujnenie a výrazne zvyšuje predpoklad hustého, sviežeho a zdravého trávnika. Steblá skracujte maximálne o tretinu ich výšky. Po prípadnom razantnejšom reze sa výhonky pomalšie zregenerujú a trávnik je náchylnejší na zaburinenie i spálenie. Zároveň – kým nechystáte kurt na tenisový Wimbledon (8 mm) – podľa možnosti nezájdite pod štyri centimetre.

trvalky Čítajte aj Dve skvelé finty na jún: pre krásne trvalky a lepší kompost

Režim bez hnojenia je mýtus

Ignorujte tvrdenia, že trávnik netreba hnojiť, lebo potom len zbytočne rýchlo rastie a vznáša väčšie nároky na opateru. Trávy už prirodzene majú vysokú spotrebu živín, ktorá pravidelným kosením, čiže odstraňovaním biomasy, ešte stúpa. Ak ich ponecháte bez doplnkového obohacovania zázemia, nechtiac tým poskytnete konkurenčnú výhodu skromnejším burinám.

Mulčovacia kosačka znižuje počet várok

Premiérové z odporúčaných štyroch hnojení ročne vykonajte po prvom jarnom kosení, druhé v júni, tretie v auguste a predzimné štvrté – s vysokým obsahom draslíka posilňujúceho mrazuvzdornosť – na prelome septembra a októbra. Dôležité je rovnomerné pohnojenie plochy, o čo sa spoľahlivo postará ručný prístroj na rozmetanie substancie. Využijete ho aj pri oseve, zapracúvaní piesku alebo posype zľadovatených plôch. Pri používaní mulčovacej kosačky však môžete jednu-dve várky vypustiť.

rozmnožovanie ruží Čítajte aj Jún je ideálny na rozmnožovanie ruží. Úspech závisí od vás a od slnka

Prevzdušnením sa to nekončí

Vertikutácia odstraňuje splstnatené plochy a mach, prevetráva korene a zvyšuje robustnosť trávnika. Pravda, pomáha len pri správnom vykonávaní. Azda najčastejším omylom je nastavenie hĺbky zákroku pod 2 – 3 milimetre, čo vedie k poškodeniu koreňovej sústavy. Po prevzdušnení neopomeňte dosiať lysé miesta predvídavo odloženými zvyškami pôvodného trávnikového semena alebo na to zvlášť určenými artiklami na vyplnenie medzier. Následne trávnik popieskujte najmä pri pôdach s nadštandardným podielom ílu a napokon zavlažte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #trávnik #kosenie #prevzdušňovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december