Pršalo? Tak polejte záhradu. Prečo jej iba dážď nestačí?

Hoci ideme do záhrady vždy len s dobrými úmyslami, občas môže aj tá najlepšia snaha vypáliť celkom ináč. Týka sa to aj takého zdanlivo jednoduchého úkonu ako je polievanie. Aby sme nenarobili rastlinám viac škody než osohu, pripomeňme si na začiatku letnej sezóny najdôležitejšie pravidlá polievania. Kedy, ako a koľko vody potrebuje záhrada?

10.06.2022 06:00
polievanie Foto:
debata

Najvyššie požiadavky na vodu majú začiatkom leta ovocné stromy, pretože práve teraz produkujú najviac listov. Ešte viac vody potrebujú tie ovocné druhy, ktoré rodia skoro. No a výdatne treba polievať aj dreviny, ktoré korenia plytko. Spoznáte ich podľa toho, že rastú pomalšie ako ostatné stromy, aj podľa suchej vrchnej vrstvy pôdy. Základ je nenechať túto hornú vrstvu vyschnúť.

Zelenina má rôzne nároky

Keď má zelenina veľké listy, znamená to aj veľké straty vody. Platí to napríklad o uhorkách, melónoch alebo cuketách. Preto musíme tieto druhy polievať často a výdatne. To však neplatí pre šalát, ktorý má listy uložené tesne pri sebe, takže nestrácajú vodu. Koreňovej zelenine stačí mierne polievanie, pretože si cez korene dokáže doplniť potrebnú vlahu. Aj cibuli stačí málo vody a platí to aj pre kvetiny so zásobnými koreňmi.

rajčiny Čítajte aj Ovocné stromy teraz bojujú o živiny. Ako im pomôcť? A čo potrebujú rajčiny?

Kvetom stačí málo

Čerstvo vysadené kvety polievame striedmo, inak by im korene rástli ťažko. Až po niekoľkých týždňoch od vysadenia pridáme v zalievaní. Pri kvetoch je ideálna voda zhora, najlepšie ráno alebo večer a ideálne počas zamračeného dňa. Keď je veľmi suché obdobie, môžeme rastliny aj rosiť, aby absorbovali vlahu tiež cez listy. Polievaniu zhora sa vyhýbame v slnečnom počasí, aby slnko mokré listy nespálilo. V horúcich dňoch polievame ráno aj večer. Večerné polievanie je účinnejšie, pretože v noci sa už potom nevyparí toľko vody ako počas dňa.

Bylinky sú stavané na sucho

Mnoho druhov byliniek, ktoré pestujeme v záhradách alebo na balkónoch, pochádza zo Stredomoria, a teda sú zvyknuté na sucho. Preto im aj v našich podmienkach zabezpečíme suché, slnečné a teplé miesta. Bylinky netreba príliš veľa polievať, aby nezačali hniť. Trochu viac vody potrebuje medovka, mäta a bazalka.

trvalky Čítajte aj Dve skvelé finty na jún: pre krásne trvalky a lepší kompost

Polievajte, aj keď pršalo

V lete majú rastliny aktívny koreňový systém, vďaka ktorému čerpajú vodu zo zeme. Za týždeň potrebuje väčšina rastlín približne 20 litrov vody na meter štvorcový pôdy. Častým omylom záhradkárov je, že zanedbajú polievanie, keď na záhradu čo i len trocha spŕchne. Polievať však treba aj vtedy, keď pršalo. Dažďové prehánky sú zväčša krátke a zmáčajú zem iba na povrchu, čo rastlinám nestačí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kvety #polievanie #ovocné stromy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december