Kompost je všežravý, ale úplne všetko doň nepatrí. Čo je absolútne tabu?

Výhody vlastného kompostoviska sú početné a všeobecne známe. Do značnej miery vyriešite problém s likvidáciou záhradných aj kuchynských zvyškov, približne o tretinu znížite spotrebu hnojív a zlepšíte vlastnosti pôdy bez ohľadu na jej typ. V ľahších piesočnatých kompost pomáha zachovávať vlhkosť, aby živiny nepresakovali prihlboko už pred ich zužitkovaním. Ťažšie hlinité zeme zase prevzdušňuje a obohacuje dážďovkami a užitočnými mikroorganizmami.

11.06.2022 06:00
kompost Foto:
debata

Pri výbere stanovišťa sa vyhnite priamemu slnku. Myslite na prístupnosť fúrikom a dostatok manipulačného priestoru. Podľa možnosti ukryte kompostovisko za kríkom alebo podobnou vegetáciou a dbajte aj na zmysly susedov: zrak i čuch. Spodok musí mať priamy kontakt s podložím na odtekanie prebytočnej vody aj voľný pohyb spomenutých dážďoviek a užitočných mikroorganizmov oboma smermi. Zároveň však medzi pôvodný substrát a prvú vrstvu horizontálne inštalujte pletivo proti hrabošom a podobným škodcom. Určite nezaškodí odnímateľná bočná strana v záujme ľahšieho narábania s obsahom.

Čo do kompostu nepatrí

Kompost je všežravý, zďaleka mu však nerobí dobre úplne všetko. Vhodný je biologický odpad ako tráva, lístie, nadrobno posekané odrezky drevín, ale aj čajové vrecúška, drevený popol a tepelne nespracované zvyšky z kuchyne – šupky a kôstky z ovocia a zeleniny, vajíčkové či orechové škrupiny. Absolútne tabu sú mäso a kosti, ak nehodláte navyknúť na svoj pozemok potkany. Zabudnite aj na zvyšky rastlín napadnutých chorobami, odpad z chemicky ošetrovaných plodín, burinu. Pri tej sa to týka aj koreňovej typu pýru alebo kozonohy, najmä však šírenej semenami – z takej žltnice majú klíčivosť aj vyše dva roky. Ľahší materiál, hoci bez potenciálnej pliagy, zasypte zeminou, aby ho vietor nerozniesol do okolia.

Vrstvite a premiešavajte

Správne založený a udržiavaný kompost takmer vôbec nepáchne. Základom je cielené vrstvenie a pravidelné premiešavanie. Na jednej strane sa treba vyhnúť zatuchnutej mase, na druhej strane musíte spustiť proces rozkladu, pri ktorom sa vnútro kompostu zahreje až nad 50 °C. Ideálom je stav trvalej vlhkosti, nie však premokrenia. Na jeho dosiahnutie striedavo vrstvite alebo premiešavajte suchšie a vlhšie komponenty. V prvom prípade sú to trebárs odrezky (pri skracovaní drevín si môžete časť z nich odložiť práve na takéto neskoršie použitie), v druhom čerstvo pokosená tráva. Šupky či kávové usadeniny nevyhadzujte zo zvyku alebo pohodlnosti na rovnaké miesto.

polievanie Čítajte aj Pršalo? Tak polejte záhradu. Prečo jej iba dážď nestačí?

Čo signalizujú mravce?

V suchom období kompost zahrňte do rozvrhu zavlažovania. Inak vám zostane jalový „kôš na bioodpad“ bez kľúčovej pridanej hodnoty v podobe súčasti prirodzeného kolobehu živín. Symptómom vyschnutej matérie je zvýšená prítomnosť mravcov. Hnilobný pach zase signalizuje nadmernú vlhkosť, ktorú v prvom rade musíte riešiť kontrolou a úpravou prieniku vody z kompostoviska do kontaktnej pôdy pod ním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #mravce #kompost #kompostovisko
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december