Zabudnite na masť, olej a krútenie. Kliešťa vyberajte kartou

Drobný parazit číha aj v záhrade, nielen vo voľnej prírode. Už samotná predstava živočícha napájajúceho sa našou krvou je vrcholne nepríjemná. K tomu si, samozrejme, treba pridať nebezpečenstvo prenosu závažných chorôb typu lymskej boreliózy, anaplazmózy či encefalitídy (TBE – tick borne encephalitis).

14.06.2022 06:00
kliešť Foto:
debata (7)

Napriek tomu, že výskyt kliešťov v našich končinách je pomerne hojný a prípady parazitovania bežné, v súvislosti s ochranou i zákrokmi proti cicajúcemu tvorovi pretrváva viacero mylných mýtov. V prvom rade zabudnite na presvedčenie, že v záhrade vám – na rozdiel od lesa či lúky – nehrozí patália s druhom Ixodes ricinus. Do obhospodarovaným teritórií ho zanášajú domestikované i divoké zvieratá. Nezaškodí vedieť, že dospelý hnedočierny samček má veľkosť približne dva milimetre, zatiaľ čo červenkastá samička môže dorásť až na centimeter a cicaním dokáže zväčšiť svoju hmotnosť 200-krát. Do kože prenikajú mikroskopickými klepietkami a následne sa cez ranku napájajú bodavým orgánom hypostomom.

Prvotné príznaky sa podobajú chrípke

Ročne sa v Európe vyskytne približne 2 500 prípadov potvrdeného ochorenia TBE, z nich 60 – 70 na Slovensku. Stredoeurópsku encefalitídu (KE) ako jeden z troch subtypov prítomných na starom kontinente prenášajú 1 – 2 percentá kliešťov. Inkubačná doba sa pohybuje medzi týždňom až dvoma, prvotné príznaky sa podobajú chrípke. Zjavné ochorenie prepukne približne u každého tretieho infikovaného človeka a fatálnu prognózu má zhruba jeden zo sto prípadov. Pozor si netreba dávať iba v lete, hoci je pravda, že pri vyšších teplotách, respektíve vlhkosti rastie ich aktivita. „Pijavice“ z čeľade kliešťovitých sa však prebúdzajú už pri 7 stupňoch nad nulou.

fototyp Čítajte aj Spálilo vás pri práci v záhrade slnko? Pomôže ovocie, zelenina aj zázračná mastička

Repelenty nie sú zázračným riešením

Nespoliehajte sa na to, že použitím repelentu alebo kozmetického insekticídu ste všetko nadobro vyriešili. Špeciálne komerčné prípravky naozaj významne redukujú pravdepodobnosť napadnutia, ale len dočasne a v miere závislej od účinných látok. Ak je to vzhľadom na počasie a estetickú stránku únosné, noste pri práci v záhrade celotelové oblečenie a vykonajte poistné účelové úpravy – napríklad zastrčenie spodného lemu nohavíc pod ponožky a utiahnutie zápästia „zaváracími“ gumičkami. Zvážte profylaktickú imunizáciu v podobe očkovania. Keď ho máte v pláne, najvhodnejšie je podanie prvej z troch dávok vakcíny v zime. Ochranný účinok pretrváva tri roky.

V agónii vylučuje patogény

Po pobyte v záhrade si pri následnej hygiene kontrolne prezrite telo vrátane podkolenia, slabín, záhybov kože. Potlačte nutkanie objaveného prisatého kliešťa okamžite vytrhnúť z pokožky, respektíve ho akoukoľvek metódou zabiť, kým je v kontakte s telom. Protismerné ostne by mohli spôsobiť, že časť jeho organizmu zostane v rane. Na vytiahnutie kliešťa použite na to určenú medicínsku kartu s bočným zárezmi na podobratie bez rozpučenia alebo pinzetu, ktorou ho opatrne uchopte čo najbližšie k pokožke. Neotáčajte – pri vyťahovaní postupujte priamo nahor. Ranu potom dôkladne dezinfikujte. Zabudnite na ľudové rady použiť na udusenie parazita vosk alebo olej. Kliešť totiž v agónii prestáva sať a intenzívne zamoruje napadnuté miesto výlučkami obsahujúcimi patogény.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kliešte #borelióza #encefalitída
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december