Škodia popínavé dreviny múrom? A ktorú rastlinu radšej nevysádzať k plotu?

Pohľad na stenu domu pokrytú sviežou popínavou zeleňou lahodí oku a ešte krajší je na jeseň, keď listy hrajú všetkými farbami. V princípe každý prvok záhradnej architektúry môže slúžiť ako opora popínavkám, no mnoho ľudí sa obáva, ako bude daná stavba znášať, že ju rokmi čoraz nástojčivejšie obopína rozrastajúca sa vegetácia. Vo vedomí ľudí tiež pretrváva názor, že popínavé rastliny držia v múroch vlhkosť a priťahujú rôzne škodce. No je to naozaj pravda? Treba sa obávať popínaviek pri stenách a plotoch?

19.06.2022 06:00
popínavky Foto:
debata

Predovšetkým si treba uvedomiť, že popínavou vegetáciou nemusíme pokryť celú stavbu, stenu alebo konštrukciu. Niekedy stačí iba vhodné orámovanie, prekrytie nevzhľadného miesta alebo úsporné zazelenanie časti plochy. Estetický efekt býva veľký. Pekne kvitnúce druhy a vzrastnejšie popínavky sú vhodné napríklad k obrastaniu plotov, stĺpov, priečelí domov a záhradných bráničiek. Niekedy môžu byť porasty aj veľmi husté, napríklad v prípade, že majú tvoriť zelenú stenu medzi naším a susedovým dvorom.

Naozaj od nich vlhnú múry?

Od popínaviek naozaj nemožno očakávať, že sa rýchlo ukážu v plnej kráse. Na to si počkáme aj niekoľko rokov. Keď už záhrada v tomto smere vyzerá zabývane, často prichádzajú obavy, či bujnejúca vegetácia nezačne škodiť svojim oporám, teda múrom a konštrukciám. Mnoho ľudí sa obáva vlhkosti v múroch, ale tieto obavy sú zbytočné. Popínavky neškodia omietke ani murivu, pretože zelená vrstva neprepúšťa vodu dokonca ani v prudkom daždi a múry ostávajú suché.To platí aj pre základy stavieb. Pri opadavých druhoch však treba myslieť na to, aby sme včas odstránili prichytené lístie, a tiež lístie a výhonky prerastajúce do odkvapov.

rozmnožovanie ruží Čítajte aj Jún je ideálny na rozmnožovanie ruží. Úspech závisí od vás a od slnka

Vyberajte podľa miesta a pôdy

Vhodné druhy popínaviek vyberáme podľa toho, či chceme zakryť celú plochu alebo len jej časť. Berieme do úvahy kvalitu pôdy, klimatické podmienky aj vlastnosti rastliny. Dôležité je aj to, akým spôsobom sa rastliny prichztávajú na oporu. Väčšinu popínavých rastlín zo začiatku vyväzujeme a usmerňujeme. Pri múroch obrátených na juh je dôležité, aby bola pôda hlboká a kyprá, s dobrou drenážou. Ak strecha budovy presahuje múr, rastliny sadíme ďalej od múra, aby netrpeli suchom.

Ktoré a kam vysadiť

Ku skromným popínavkám patria paviniče, najznámejší je pavinič päťlistý. Výborne znáša slnko aj polotieň, v neskorších rokoch nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť. Pohánkovec je vhodný tam, kde potrebujeme zazelenať väčšie plochy. Neodporúča sa vysádzať ho k plotom, pretože ich nepriepustne prerastie a znemožní tak akúkoľvek údržbu. Zemolez je zas vhodný aj k plotom, no potrebuje pravidelné polievanie, hnojenie aj prestrihávanie. Brečtan znáša polotieň aj tieň, krásne zazelená múry, stromy aj brány. Popínavé ruže môžeme využiť aj ako krycie dreviny na svahy.

paulovnia Čítajte aj Dreviny čo rastú rýchlo, nestoja veľa a vytvoria aj pekný živý plot

Skvosty medzi popínavkami

Tp sú nepochybne plamienky, ktoré zakryjú aj veľké plochy a rastú i v málo kvalitných pôdach. Pri veľkokvetých plamienkoch je potrebné vedieť, do ktorej skupiny sú zaradené, pretože podľa toho robíme rez, ktorý podmieňuje bohaté kvitnutie. Plamienky nie sú chúlostivé, vyhovujú im ľahšie priepustné pôdy. Vysádzame ich na slnečné miesto, ale korene zatienime nastielacím materiálom alebo trvalkami. Vhodnými popínavými rastlinami sú aj hortenzia a jazmín. Nádherne kvitne vistéria, no pri nej treba dávať pozor, pretože v neskorších rokoch majú jej výhonky veľkú silu a dokážu poškodiť konštrukciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #popínavé ruže #plamienky #popínavky #paviniče #pohánkovec #vistéria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december