Kedy je dobré prihnojiť trvalky a na čo nezabudnúť prvý rok po výsadbe

Niektoré druhy trvaliek vytvárajú taký hustý porast, že jednoročné buriny v ňom nemajú šancu a hynú. Túto vlastnosť majú rastliny vankúšovitého vzrastu aj vyššie druhy. Kým rastliny narastú tak, že pokryjú pôdu, občas zem medzi nimi prekypríme. Okopávaním zničíme aj klíčiace trváce buriny. Túto prácu robíme v suchom teplom období, keď vykopaná burina rýchlo uschne.

20.06.2022 06:00
trvalky Foto:
debata

Práce spojené s ošetrovaním trvaliek nie sú každý rok rovnaké. V prvom roku po vysadení treba venovať rastlinám približne rovnakú starostlivosť ako iným kvetinám. Je potrebné, aby sa trvalky čo najskôr ujali a čo najrýchlejšie narástli. Často ich teda polievame, pričom pôdu nepremokrujeme, len ju udržiavame stabilne a rovnomerne vlhkú. Pomôcť si môžeme nastielaním alebo zavlažovacím systémom, ktorý rozptyľuje jemnú vodnú hmlu, takže sa povrch pôdy nepremokrí.

Prihnojovať áno, ale nie všetko

Nároky rastlín sú rôzne, preto prihnojovanie nerobíme paušálne. Všeobecne platí, že vyšľachtené druhy sú náročnejšie na výživu ako prírodné. Pokiaľ máme kvalitnú pôdu a občas k rastlinám pridáme kompost, väčšinou ich prihnojovať nemusíme. Rastliny budú rásť a prosperovať aj bez hnojenia. Nie je ani žiaduce, aby sa trvalky vyvíjali neprirodzene bujne, pretože by to bolo na úkor kvitnutia. Pri chudobnejšej pôde je však prihnojovanie nevyhnutné.

hviezdička prímorská Čítajte aj Z letničky môže byť aj trvalka. Kedy sa to dá a ako na to

Ktoré hnojivá sú vhodné

Najvhodnejšími hnojivami na trvalky sú organicko-minerálne hnojivá. V piesočných pôdach s malým obsahom humusu treba byť opatrný s používaním priemyselných hnojív, lepšie je používať rašelinu alebo rohovinovú či kostnú múčku. Priemyselné hnojivá používame vo forme zálievky, pričom dávame pozor, aby sme nezasiahli listy, ktoré sú citlivé na popálenie. Botanické druhy trvaliek do prírodnej výsadby nie je potrebné prihnojovať. Sú to väčšinou nenráočné druhy a stačí im pridanie humusu alebo kompostu do pôdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #polievanie #hnojivá #trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december