Polievate v lete viac? Izbovky vám to nemusia odpustiť

Univerzálny recept na pestovanie izboviek neexistuje. Pri starostlivosti o ne sústavne myslite na konkrétne potreby jednotlivých rastlín a snažte sa ich zohľadniť adresnou opaterou. Izbové rastliny sú háklivejšie ako exteriérové – úžitkové aj okrasné. Medzi najdôležitejšie faktory pri precíznom piplaní patria zálievka a hnojenie.

22.06.2022 06:00
izbovky Foto:
debata

Jedno majú spoločné: izbovky si – rozdielne podľa individuálnych preferencií, aby to nebolo jednoduché – potrpia na správnu zálievku i hnojenie, ale aj substrát, stanovište, mikroklímu vrátane prievanu a vhodne načasované citlivé presuny do zimoviska i nazad, ak vôbec sú na ne uspôsobené. Kľúčové je aj rozpoznávanie a okamžité podchytávanie chorôb i škodcov.

Od suchárov po hltačov

Izbovky sa líšia aj množstvom vlahy, ktorú si vyžadujú. Rastliny pochádzajúce zo suchých oblastí, napríklad kaktusy a sukulenty, potrebujú minimum vody. Takmer vôbec sa z nich neodparuje: sú naučené ukladať si ju do rezervy. Na druhej strane spektra figuruje vegetácia z trópov alebo vresovísk zvyknutá na vysokú vlhkosť, a to prostredníctvom klasického polievania i osviežovania aerosólovou formou.

izbovky Čítajte aj Izbovky ocenia leto na čerstvom vzduchu. Čo urobiť, aby prežili aj horúčavy?

Podmáčanie je logicky častejšie

Medzistupňov je veľa a nevyhnutne treba vyhovieť „na kľúč“, nezaškodí však vychádzať z toho, že vyschnutie je oveľa zriedkavejšie ako zmar zavinený podmáčaním. Logicky to vyplýva z tendencie flóre radšej preventívne dopriať vlahu do rezervy. V kombinácii s nulovou či nefungujúcou drenážou je potom o skazu postarané…

Viacúčelový digitálny merač ako poistka

V prvom rade si dôkladne naštudujte nároky jednotlivých izboviek na vlahu. Ak ich ovládate, ale nedôverujete svojmu odhadu pri vyhodnocovaní signálov stresu, zadovážte si digitálny vlhkomer. V pohode sa zmestíte do desiatich eur, pričom za ne dostanete viacúčelový prístroj určený aj na kontrolu pH a množstva slnečného žiarenia. Kým inštrukcie vyložene nie sú proti, dávajte prednosť kvetináčom s odtokovým otvorom a na spodok použite drenážnu vrstvu zo štrku alebo expandovanej hliny. Zaujímavou eventualitou je podávanie vody cez misky pod kvetináčmi so spomenutým otvorom.

trvalky Čítajte aj Dve skvelé finty na jún: pre krásne trvalky a lepší kompost

Predávkovanie spôsobuje poruchy príjmu

Keď to nepreženiete so závlahou, ešte stále sa môže stať, že – hoci s dobrým úmyslom – prešvihnete prídel podporného prípravku. Nadmerná žičlivosť sa nevypláca. Venujte pozornosť informáciám na príbalovom letáku, respektíve z iných dôveryhodných zdrojov. Nedostatočné obohacovanie živinami sa prejavuje spomalením rastu, chatrnými výhonkami a žltými listami. Pri predávkovaní okrem iného nastávajú poruchy príjmu vody. Výsledkom sú hnedasté a spálene pôsobiace okraje listov. Ďalšími symptómami sú neprirodzená mastnota, zjavné puchnutie rastliny nad botanický normál, ba dokonca vytváranie modrejúcich zmäknutých výhonkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #kvetináče #izbové rastliny #kaktusy #vlhkomer
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december