Miluje slnko, vodu z vodovodu a krásne kvitne: nenáročný ker skrášli záhradu aj dom

Na dovolenke v južných krajinách ju určite uvidíte bežne rásť pri domoch. Šplhá sa po bielych stenách, s ktorými jej ružové či fialové kvety vytvárajú nádherný kontrast. To všetko spolu so žiarivou modrou oblohou tvorí obrázok ako z katalógu. Bugenvilea je neprehliadnuteľná.

23.06.2022 06:00
bugenvilea Foto:
debata (3)

Ak si chcete zachovať letný dovolenkový pocit, môžete túto rastlinu pestovať aj v našich podmienkach. Na severe to však radšej neskúšajte a na juhu sa pripravte na to, že pri nedostatku slnka nebude rásť a kvitnúť tak dobre ako vo svojej domovine. Bugenvilea má domov v Južnej Amerike, pomenovanie dostala podľa svojho objaviteľa admirála de Bougainvilla. Rastlina má lianovú aj kríčkovú formu, vyznačuje sa dlhou životnosťou a nenáročnosťou. V záhradách sú obľúbené najmä dva druhy bugenviley – holá a nádherná (nazývaná aj úhľadná). Tá prvá je odolnejšia, no aj tak ju treba pestovať na chránených stanovištiach. Bugenvilea v princípe nie je náročná na starostlivosť, ale pozornosť jej venovať treba. Iba vtedy bude pekne a bohato kvitnúť, ako to vídame na dovolenke v exotike.

Pravidelne presádzať, ale nesťahovať

Rastlinu presádzame raz za dva roky a postupujeme pri tom veľmi opatrne, aby sme jej nepotrhali jemné korene. Ak ju nepresadíme, aspoň vymeníme vrchnú vrstvu substrátu za čerstvú, plnú živín. Presádzanie by sa malo konať najneskôr na začiatku augusta. Vzhľadom na končiny, odkiaľ pochádza, potrebuje bugenvilea slnečné miesto, najlepšie priame slnko alebo aspoň slnečný presvetlený priestor. V tme príde rastlina o listy. Sťahovanie jej vôbec neprospieva, preto dobre zvážime, kde ju vysadíme.

popínavky Čítajte aj Škodia popínavé dreviny múrom? A ktorú rastlinu radšej nevysádzať k plotu?

Voda z vodovodu jej prospieva

Bugenvilea je vápnomilná, preto jej vyhovuje tvrdá voda z vodovodu. Vody potrebuje dosť, nie však toľko, aby sme ju premáčali – drenáž je potrebná. Takisto dávame pozor, aby sme ju nepolievali na kvety. Rastlinu striháme v zime, ideálne vo februári, pričom necháme približne päť centimetrov letorastu. Počas vegetačného obdobia prihnojujeme každé dva týždne organickým hnojivom.

V raji bugenvileí

Kto chce vidieť skutočný raj bugenvileí, kde tieto krásne kvitnúce rastliny rastú ako solitéry na každom kroku, nemusí ísť až do Južnej Ameriky. Oveľa bližšie je severoafrické Tunisko (pozri fotogalériu). V tejto stredomorskej krajine si každý pestovateľ príde na svoje, pretože bugenvileu tam nájde takmer všade. Čím južnejšie sa vyberieme, tým viac rôznofarebne kvitnúcich krov môžeme obdivovať. Mimoriadne sa tejto rastline darí na obľúbenom ostrove Džerba. Ak navštívite jeho hlavné mesto Houmt Souk, populárne bugenviley tu uvidíte na každom kroku. Stali sa dokonca akousi prirodzenou súčasťou umeleckých graffiti, ktoré vznikli v neďalekej dedinke Erriadh v roku 2014 počas festivalu pouličného umenia Djerbahood. Džerba je výborný východiskový bod pre výlety na Saharu. V okrajových oblastiach púšte rastú bugenviley nádherne rozkošatené a na miestach bez vegetácie sú skutočnou pastvou pre oči.

Po festivale pouličného umenia ostalo na Džerbe...
Bugenvilea potrebuje priame slnko a potrebuje...
+3Hoci si pod Saharou predstavujeme najmä piesok,...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Tunisko #presádzanie #drenáž #bugenvilea #Džerba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december