Na úrodu jabĺk vám postačí jediný strom, dá sa pestovať aj na balkóne

Máte rozľahlú záhradu, malú predzáhradku alebo len úzky balkón? Na priestore až tak nezáleží. Aj na tú najmenšiu plochu sa zmestí aspoň jedna jabloň. Keď vyberiete vhodnú odrodu, môžete sa tešiť na vlastné voňavé jabĺčka. Niektoré odrody sú samoopelivé a na bohatú úrodu vám postačí jediný strom. Odborníci v záhradnom centre vám s výberom odrody určite poradia.

24.06.2022 06:00
jablká Foto:
debata (1)

Na malý balkón či lodžu sú vhodné kontajnerové odrody Ballerina alebo Minarette. Majú štíhly stĺpovitý vzrast, vďaka ktorému zaberajú menej miesta než kontajnerové rozložité odrody. V menšej záhradke môžete ušetriť miesto tak, že husto vedľa seba vysadíte jablone popri cestičke. Stromčeky navrúbľované na silne skrátený kmeň sa už v škôlkach tvarujú pozdĺž drôtenej opory do výšky asi 60 centimetrov. Na zvýšenie úrody môžeme ako opeľovače pestovať plané jablone. Spoľahlivá odroda je John Downie alebo nízka odroda Evereste.

prebierka plodov Čítajte aj Prečo je júnová prebierka plodov taká dôležitá? A čo ešte potrebujú ovocné stromy?

Keď nás obmedzuje šírka záhrady

Do úzkej záhrady sú vhodné palmety, jednostranné aj obojstranné kordóny, ktoré umožňujú pestovať ovocie vo výške, nie po bokoch. Výška stromov je obmedzená iba výškou opory, teda plota alebo múru. Do užších záhrad sú vhodné aj solitérne jablone s guľovitou, kužeľovitou alebo ihlanovitou korunou. V máji a júni opadávajú na jabloniach niektoré plody. Ide o júnové opadávanie, ktoré zabezpečuje, aby zostávajúce plody dorástli do primeranej veľkosti. Ďalšou prebierkou získame veľké, pekne tvarované plody. Pri veľmi bohatej úrode nechávame plody vo vzdialenosti 15 – 23 centimetrov, pri odrodách na kuchynské spracovanie je to 10 – 15 centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #Jablká #odroda #jablone #palmety
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december