Nenáročný krík, čo vyzerá dobre sólo aj v živom plote. Záhradu krášli i po odkvitnutí

Či už žijete na dedine alebo v meste, vajgela (vajgélia) ružová bude dobrá voľba. Tento ker je pomerne nenáročný a dobre znáša aj znečistené ovzdušie. Preto je vhodný, ba priam ideálny aj do mestských záhrad. Ešte prv než si ho donesieme domov, musíme si dobre rozmyslieť, kam ho vysadíme. Treba rátať s tým, že vajgela dorastie do výšky meter a pol až dva metre. Keď jej doprajete dostatok priestoru, bude nielen pekne rásť, ale krásne vyniknú jej prevísajúce konáre, ktoré sú v čase kvitnutia ozajstnou pastvou pre oči.

25.06.2022 06:00
vajgela Foto:
debata

Jún je mesiac, keď vajgela ešte stále kvitne. Kvety sa začínajú na rastline objavovať v máji, sú rúrkovité, majú približne tri centimetre a ich farebná škála sa pohybuje od bielej cez žltú až po ružovú, červenú a ich odtiene. Pri kúpe si okrem farby kvetov môžete zvoliť aj farbu listov. Ker tak bude krášliť vašu záhradu aj po odkvitnutí. Listy menia farbu podľa toho, v ktorom sú štádiu rastu, a to od vínovohnedej až po zelenú. Niektoré odrody majú listy po okrajoch biele a v strede zelené – to sú tzv. panašované listy.

Niektoré vyšľachtili pre nás

Vajgela pochádza z východnej Ázie. V jej domovine rastie vyše desať druhov tejto rastliny. U nás sa stretávame s vyšľachtenými odrodami, ktorým vyhovujú naše podmienky. Niektoré odrody kvitnú opakovane aj na konci leta. Vajgela je veľmi pekná sólo, no môžeme ju vysadiť aj ako živý plot. Rastie pomerne rýchlo. V živom plote je vhodná jej kombinácia napríklad s pajazmínom alebo s tavoľníkom. Každej vajgele však treba dopriať dvojmetrový priestor okolo rastliny. Ker sa dá pestovať aj v nádobách a malých predzáhradkách, stačí siahnuť po niektorej zakrpatenej odrode.

bugenvilea Čítajte aj Miluje slnko, vodu z vodovodu a krásne kvitne: nenáročný ker skrášli záhradu aj dom

Potrebuje svetlo a živiny

Vyjgela nie je náročný ker, no aj ona má svoje požiadavky. Potrebuje dostatok slnka a živinatú, nie veľmi suchú pôdu. Znesie aj mierny tieň, no na takom mieste už bude menej kvitnúť. Rastlina je mrazuvzdorná, nevydrží však príliš silné mrazy. Na udržanie pekného vzhľadu a kvitnutia je potrebné robiť presvetľovací rez. Výhonky staršie ako tri roky režeme tesne nad povrchom pôdy, ostatné konére skracujeme o dve tretiny. Rez robíme koncom júna alebo v júli. Pokiaľ vajgele poskytnete podmienky, ktoré potrebuje, bude vás tešiť aj 50 rokov.

Môžete si ju aj namnožiť

Vajgelu môžeme jednoducho množiť odrezkami. Odoberáme ich v máji a júni, následne ich na tri týždne umiestnime pod fóliu. Odtiaľ ich presadíme na záhon, vhodné je chránené miesto, kde rastlinky môžu zosilnieť. Na zimu ich dobre prikryjeme. Odrezky môžeme odobrať aj neskôr, vtedy ich napicháme do kvetináčov a na záhon vysadíme na jar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krik #živý plot #drevina #vajgela
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december