Bude trávnik prevzdušnený, keď ho prejdete vertikulátorom? A spraví to niečo s machom?

Vertikulácia, skarifikácia, aerifikácia. To sú pojmy, ktorými označujeme rôzne zásahy v starostlivosti o trávnik. Dôraz je pritom na slove rôzne. Tieto tri ošetrenia totiž nie sú jedno a to isté, hoci si to mnoho ľudí myslí. Potrebné sú všetky tri, pretože každé z nich má pre trávnik iný, no pritom rovnako dôležitý význam. Jedno druhým sa nahradiť nedá.

27.06.2022 06:00
trávnik Foto:
debata

Mnohí majitelia trávnikov, ktorí urobia vertikuláciu, sú spokojní, že sa postarali o prístup vzduchu ku korienkom tráv. To je síce do istej miery pravda, no v tomto prípade nejde o skutočné prevzdušnenie. Pri vertikulácii prechádzame trávnik mechanickým alebo elektrickým zariadením, ktoré zasahuje do hĺbky jedného až dvoch milimetrov. Úlohou vertikulátora je vyhrabať plsť, ktorá sa v tráve nazbierala a zároveň prerezať korene.

Urobme si jasno v pojmoch

Ku skutočnému prevzdušneniu dochádza až pri aerifikácii, ako naznačuje aj názov tohto zásahu. Aerifikátor ide zvyčajne do hĺbky od 50 do 80, niekedy dokonca do 150 milimetrov. Pri tomto zásahu už dochádza k rozrušeniu pôdy v oblasti trávových koreňov. Do týchto miest sa potom dostane viac vzduchu, tým pádom aj viac živín a vody. To všetko trávniku prospieva. Ďalším potrebným zásahom je skarifikácia.

trávnik Čítajte aj Chcete mu dobre a len ho poškodíte: Pozor na chyby pri ošetrovaní trávnika

Potrebujeme aj piesok a osivo

Pri skarifikácii ošetrujeme trávnik približne do hĺbky 5 až 12 milimetrov. Tento zásah je pre zelený koberec dosť veľkou záťažou, no v konečnom dôsledku mu prospeje. Spájame ho s pieskovaním a dosievaním. Pri pieskovaní používame výhradne kvalitný kremičitý, nie kopaný piesok. Skarifikácia v princípe zabezpečuje, že sa osivo dostane do blízkeho kontaktu s pôdou. Aby osivo dobre vyklíčilo, je potrebné trávnik dôkladne polievať, pôda musí byť vlhká. Skarifikátor síce funguje na podobnom systéme ako vertikulátor, ale nože má silnejšie a inak uložené. Preto treba odlišovať nielen stroje, ale aj zásahy, ktoré pomocou nich na trávniku robíme.

Večný boj s machom

Aerifikácia a pieskovanie sú zároveň dva úkony, ktoré pomôžu zbaviť trávnik machu. Ďalším je vápnenie. Všetky tieto zásahy idú priamo proti príčinám vzniku machu, ktorými sú trvalé zatienenie, nevhodné pH pôdy, jej vysoká vlhkosť a tuhosť. Na zlikvidovanie machu môžeme použiť ešte postrek zelenou skalicou. Vysoký obsah železa mach zničí. Následne ho treba z trávnika vyhrabať a trávnik dosiať regeneračným osivom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #mach #aerifikácia #vertikulácia #skarifikácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december