Viete, ako chrániť a orezávať maliny? Vyvarujte sa obvyklých chýb

Lahodné a nabité vitamínmi i ďalšími prospešnými látkami: maliny právom figurujú na najvyšších priečkach obľúbenosti medzi ovocím – nielen tým kríčkovým. Pri starostlivosti o ne sa pritom stačí vyvarovať niekoľkých obvyklých chýb.

28.06.2022 06:00
maliny Foto:
debata

Maliny síce znesú miesto na okraji pozemku a sú priestorovo nenáročné, ale trvajú na tej „svojej“ pôde. Nájdite im stanovište s kyprou humóznou zeminou. Neznášajú príliš hlinitý podklad náchylný na premokrenie vedúce k hubovým ochoreniam koreňov aj výhonkov. Pri absencii vhodného podložia nezúfajte: pred výsadbou doň v pomere 1 : 1 zapracujte vyzretý kompost a súčasne aj výdatnú porciu hrubšieho piesku. Priam nevyhnutnosťou je opora zo stĺpov vertikálne aspoň na dvoch úrovniach pospájaných drôtmi: tie pomáhajú s rastom a zároveň mu dodávajú disciplínu v podobe prehľadných riadkov.

K slame či kôre pridajte rohovinu

Mulč pre maliny v udržiavanej záhrade znamená náhradu napadaného lístia a iného organického povrchového krytu z ich prirodzeného lesného prostredia. Takúto imitáciu podstielky môžete vytvoriť napríklad z čerstvo pokosenej trávy. Ak použijete slamu alebo kôru, pridajte rohovinové hobliny na zabezpečenie dostatku dusíka. Mulč významne zlepšuje reguláciu vlhkosti. Malinám to vyhovuje vzhľadom na ich plytké korene, ktoré takmer vôbec nepreniknú do vodou a živinami zásobenejších vrstiev pôdy. Navyše, stabilne vlhšia zem robí dobre aj užitočným pôdnym mikroorganizmom. Ľahšie sa z nej odstraňujú aj náletové či koreňmi šírené buriny.

čerešne Čítajte aj Žiadny zázrak, len obyčajné slovenské ovocie. Zlepší náladu, zmierni zápaly, spomalí starnutie

Jesenné sú odolnejšie proti škodcom

Pri oreze malín rozlišujte medzi letnými a jesennými sortami. Nezaškodí pri zakladaní myslieť na to, že tie druhé sú nepriamo odolnejšie proti častému škodcovi malín i černíc krasoňovi ostružinovému. Majú totiž vegetačné termíny v nesúlade s jeho vývojovými požiadavkami. V prvom rade je to kvitnutie až od polovice júla. Kde sa spomenutý parazit raz už vyskytol, v rámci prevencie ani neuvažujte nad iným riešením ako „jesenným“.

Letné si vyžadujú precízne preriedenie

Klasické letné maliny s dvojročným cyklom sa rodia na výhonkoch z predchádzajúceho roka, tzv. remontné jesenné na aktuálnych. Letné prerieďte koncom júla až začiatkom augusta po vyzbieraní úrody. V prvom kole odstrihnite tesne nad zemou vyrodené staré „palice“, ktoré rozoznáte podľa tmavohnedej kôry (v porovnaní so zelenkavým povrchom nových). V druhom potom ponechajte prevažne dva silné mladé výhonky z každej základne, respektíve šesť až osem na meter. Odstráňte zahusťujúce, zakrpatené a mechanicky poškodené.

jablká Čítajte aj Na úrodu jabĺk vám postačí jediný strom, dá sa pestovať aj na balkóne

Fixujeme ich rôzne

Na záver zarovnajte zostávajúce mladé výhonky na úrovni najvyššieho drôtu (malo by to byť cca 1,5 metra nad terénom) a opatrným „zaseknutím“ im cielene ponúknite prichytenie. Fixáciu však môžete urobiť aj motúzom, prípadne poprepletaním vršku cez oká, ak je oporou pletivo. S jesennými malinami je to jednoduchšie. Vyberte si teplotne mierny deň na sklonku jesene a odrežte všetky výhonky nad zemou. Zasypte ich zdravým lístím ako ochranou na zimu, kopčeky ešte zaťažte kompostom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #maliny #kompost #mulč #krasoň ostružinový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december