Egreš hlási návrat! Odrody bez tŕňov a chorôb vás očaria

Majú nezameniteľnú, jedinečnú sladkokyslú chuť, vďaka ktorej patrili egrešové koláče a kompóty vždy neodmysliteľne k letu. S príchodom rôznych druhov exotického ovocia začali egreše z našich záhrad a jedálničkov ustupovať, no dnes hlásia veľký návrat. Čo je lepšie, ako naoberať si v záhrade vlastné čerstvé ovocie!

30.06.2022 06:00
egreš Foto:
debata (1)

V súčasnosti sú k dispozícii moderné odrody, ktoré nás ušetria poškriabania tŕňmi pri oberaní aj zložitej ochrany pred častými chorobami egreša. Hodiť si do úst za hrsť čerstvo obratých egrešov patrilo kedysi k letu, no rovnako aj poškriabané ruky a to, že kríky egreša boli často napadnuté chorobami, najmä americkou múčnatkou. To odradilo mnohých pestovateľov a konzumentov, čo bola veľká škoda. Egreš je naše domáce bobuľové ovocie, ktoré botanicky patrí k rovnakému rodu ako ríbezle. Prináša nám mnoho zdravotných benefitov. Obsahuje vitamíny, spevňuje cievy, podporuje trávenie, chráni oči aj mozog, pomáha redukovať hmotnosť, znižovať krvný tlak, lepšie spať a udržať si krásne vlasy.

Nové odrody neprinášajú nepríjemnosti

Moderné odrody egreša sú odolné proti múčnatke a pri zbere plodov vás nepoškriabu, pretože nemajú tŕne. Tým šľachtitelia odstránili hlavné dôvody, prečo záhradkári dávali od pestovania egrešov ruky preč. Teraz si môžete okrem kríčkových vybrať aj stromčekové egreše s rovnako vylepšenými vlastnosťami. Tieto egreše sa ľahko zbierajú a majú kvalitnejšie plody ako kríčkové, no zároveň treba rátať aj s ich kratšou životnosťou.

maliny Čítajte aj Viete, ako chrániť a orezávať maliny? Vyvarujte sa obvyklých chýb

Ako ich namnožíme

Môžeme to urobiť buď odrezkami alebo potápaním. Odrezky dáme koncom septembra do kvetináčov. Pri potápaní ohneme k zemi jednoročný výhonok, strednú časť zatlačíme do zeme do hĺbky asi päť centimetrov a zafixujeme svorkou. Môžeme ho aj zaťažiť kameňom. Špičku výhonku necháme vyčnievať z pôdy. Pod zemou vytvorí výhonok nové korene a asi po polroku ho môžeme oddeliť od materskej rastliny a vysadiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ríbezle #odrezky #egreše #americká múčnatka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december