Ako pestovať broskyne a kde to radšej ani neskúšať

Broskyňa je teplomilný ovocný druh, najlepšie sa mu darí v južných oblastiach, kde nadmorská výška nepresiahne 250 metrov. Preto sa o broskyniach hovorí ako o ovocí vinohradníckych oblastí. Okrem priaznivej klímy potrebujú tieto ovocné stromy skôr ľahšiu, prípadne stredne ťažkú pôdu, ktorá môže byť hlinito-piesočnatá až hlinitá. Zároveň by mala byť bohatá na živiny aj na vlahu.

02.07.2022 06:00
broskyne Foto:
debata

Dostatok vlahy však neznamená premáčanie. V ťažkej mokrej pôde a v pôde s vysokým obsahom vápnika sa broskyniam nedarí. Platí to aj o oblastiach s vysokou hladinou spodnej vody. Broskyne patria rozhodne na slnečné miesta. Mladé stromy sadíme na jar, ich umiestnenie závisí od nárokov konkrétnej odrody, či už ide o vzdialenosť, kvalitu pôdy alebo tvaru, do ktorého chceme broskyne pestovať. Tvar stromu volíme zvyčajne podľa veľkosti záhrady. Do malých záhrad sú vhodné tvary s nízkym kmeňom a kotlovitou korunou. Pokiaľ si nie sme istí končnou veľkosťou stromu, odporúčaná univerzálna vzdialenosť sú tri metre.

egreš Čítajte aj Egreš hlási návrat! Odrody bez tŕňov a chorôb vás očaria

Ktoré ďalšie podmienky splniť

Pokiaľ žijete v severnejších oblastiach, pestovania broskýň sa vzdať nemusíte. Ide to aj v nadmorských výškach do 350 či dokonca 500 metrov, no k sadeniu a pestovaniu stromčekov tu už treba pristúpiť uvážlivejšie. Základom je vhodné miesto, ideálne v závetrí pri dome, kde bude strom chránený pred vetrom a chladom. Prihliadať treba aj na nočné teploty, ktoré by nemali klesať pod mínus 24 stupňov. Vo vyšších polohách sadíme broskyne na miesta, kde sa na jar opiera slnko. Je však potrebné ochrániť kmene pred striedaním denných a nočných teplôt, aby nepopraskali kmene. Môžeme ich obložiť kartónom, prípadne natrieť vápenným mliekom. V nadmorskej výške nad 500 metrov by sa ani to najväčšie pestovateľské úsilie už nestretlo s úspechom.

Aj nektarinky sú broskyne

Rozoznávame štyri základné skupiny broskýň. Pravé broskyne majú plstnatú šupku a dužinu, ktorá sa pomerne ľahko oddeľuje od kôstky. Potom sú to tvrdky, ktoré majú takisto plstnatú šupku, ale dužina sa od kôstky oddeľuje len ťažko. Medzi broskyne patria aj obľúbené nektarinky so šupkou bez chĺpkou a oddeliteľnou dužinou. No a napokon rozoznávame broskyne peento s netradičnými plochými plodmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #záhrada #broskyne #ovocný druh #nektarinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december