Natlačené alebo naopak riedke? Pri výsadbe trvaliek stačí dodržať jedno pravidlo

Je to síce len relatívna útecha pre začiatočníkov, lebo nič nerieši, ale rozpaky z prehnane natlačených či – naopak – očividne príliš riedkych trvalkových plôch veru postretnú aj skúsených pestovateľov. Najhoršia na nesúrodej vegetácii pritom nie je nevzhľadnosť: nesprávny spon totiž môže negatívne ovplyvniť aj prosperovanie vegetácie, lebo mení svetelné podmienky, zásobovanie živinami a prísun vlhkosti.

03.07.2022 06:00
trvalky Foto:
debata

Najväčšou chybou je nákup bez plánovania či konzultácie s odborníkom z okolia alebo v službách samotného záhradkárskeho centra. Akvizície v črepníkoch majú v škôlke plus-mínus rovnakú veľkosť, hoci tá sa neskôr bude značne líšiť. V princípe môžete vychádzať z toho, že vysoké dominantné trvalky potrebujú rozostup 60 centimetrov, členky strednej kategórie podporných rastlín 40 centimetrov a subtílne doplnkové „zboristky“ 20 – 25 centimetrov.

Priestorové zvyklosti a nároky

Okrem samotnej finálnej výšky, samozrejme, treba pri koncipovaní trvalkového sektora zohľadniť aj priestorové zvyklosti a nároky jednotlivých druhov. Mnohé výškovo nenápadné 10-centimetrové rastliny sa vďaka koreňovým výmladkom alebo plazivým výhonkom roztiahnu do zásadne pompéznejšej šírky… Opačným extrémom sú napríklad stračonôžky, ktoré sa síce vyšvihnú aj na dva metre, zaberú však minimum priestoru.

trvalky Čítajte aj Kedy je dobré prihnojiť trvalky a na čo nezabudnúť prvý rok po výsadbe

Dlháni môžu rásť aj jednotlivo

Do skupiny mohutných trvaliek označovaných aj za vodiace alebo formátujúce patria popri spomenutej stračonôžke trebárs konopáč a ploštičník. Okamžite pritiahnu pohľad aj jednotlivo či maximálne v tandeme. Od troch do desiatich pokope dávkujte vzrastovo neutrálne skupinové typy ako echinacea a rozchodník. Ako výplňové útle trvalky vytvárajúce roztrúsený spestrujúci akcent či súvislý lem sa o slovo hlásia povedzme kamzičník a slncovka.

Prepočet z kusov na rozostupy

Pri pôdopokryvných trvalkách ako krpčiarka a valdštajnka často narazíte na údaj navádzajúci k hustote výsadby na jeden štvorcový meter v určitom počte kusov. Prevod na odporúčané vzájomné vzdialenosti je úplne jednoduchý. Číslo 100 vydeľte inštrukciou o počte rastlín a vynásobte dvoma. Modelové príklady: pri hustote 10 kusov na meter štvorcový bude rozostup 20 centimetrov, pri hustote 5 kusov na meter štvorcový potom 40 centimetrov.

muškáty Čítajte aj Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Plán si prekreslite pieskom

Po úprave pôdy (nezabudnite v predstihu niekoľkých týždňov na nástielku či prikrytie čiernou netkanou textíliou na udusenie buriny), vypracovaní plánu a nákupe flóry preneste svoj zámer z papiera na záhon. Pomocou dočasne natiahnutých špagátov a piesku na vysypanie oporných čiar, ktoré čoskoro rozfúka vietor, si urobte mriežku so stranami 100 centimetrov či v záujme ešte väčšej precíznosti len 50 centimetrov. Menšie vzdialenosti už asi dobre odhadnete odoka. Vďaka praktickému rastru nebudete musieť priebežne siahať po cólštoku.

Beriete to skratkovito? Stačí deliť troma

Keď svojej výsadbe chcete ponechať trochu voľnosti, na orientačný výpočet rozostupov medzi trvalkami stačí – bez komplikujúceho prihliadnutia na špecifiká druhov – vydeliť ich deklarovanú koncovú výšku troma. V uspokojivej väčšine prípadov takto skratkovito dospejete k vyhovujúcemu výsledku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #echinacea #trvalky #stračonôžky #konopáč #ploštičník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december