Ako a prečo prilákať do záhrady ježka a čo urobiť, aby zostal natrvalo

Keď spozorujeme v záhrade znaky, že sa u nás pohybuje ježko, je to vždy dobrý signál. Ježko je pre záhradu veľmi užitočný a mal by tu byť vždy vítaný. Dokáže sa síce o seba postarať aj sám, ale nič nepokazíme, keď mu pomôžeme vytvoriť priaznivé životné podmienky. Ak sa v záhrade udomácni, stane sa nielen milým spestrením nášho života, ale najmä naším spojencom a pomocníkom.

05.07.2022 06:00
ježko Foto:
debata (1)

Ježkovia sú významní konzumenti slimákov a hmyzu, čo je hlavný dôvod, prečo sú v záhrade vítaní. Pokiaľ k nám nezavítajú sami od seba, môžeme sa pokúsiť ich prilákať. Použijeme na to misky s potravou. Čo ježkom spoľahlivo zachutí? Bratislavská veterinárna ambulancia ZEBRA odporúča na prvom mieste krmivo pre mačky alebo psy. Jednorazovo na prilákanie môžeme ježkovi ponúknuť v malom množstve aj niečo sladké, napríklad ovsené vločky s vodou, hrozienka, oriešky, koláč pokvapkaný medom. Táto potrava však nie je vhodná dlhodobo. Na pitie bude najlepšia voda. Mlieko síce ježkovi chutí, ale neponúkame mu ho, pretože by mu uškodilo. Malých ježkov by sme do záhrady mohli prilákať aj trochou kozieho mlieka, no toto nerobíme, pretože mláďatá po kontakte s človekom by už matka nemusela prijať späť.

Pozor, aby sme ho neotrávili

Ježko je známy lovec slimákov, a teda náš silný spojenec. Pokiaľ žije v našej záhrade, nesnažíme sa slimáky zlikvidovať jedom. Túto prácu radšej nechajme úplne na ježka. Pri používaní chémie by sa totiž mohlo stať, že neotrávime len slimáky, ale ježka. Pre toto užitočné zvieratko sú totiž jedovaté nielen samotné prípravky, ale slimáky, ktoré sa nimi nakŕmia a otrávia. Ježkovi môžeme pomôcť vybudovať v záhrade skrýšu, ktorá sa stane jeho domovom. V kúte záhrady necháme na jeseň kôpku lístia, kde si ježko nájde úkryt pred zimou. Ako príbytok to ježkovi stačí, pokiaľ je lístie napríklad pod živým plotom. Na otvorenom priestranstve však lístie ľahko prevlhne, a to už ježkovi na prezimovanie nebude vyhovovať.

trvalky Čítajte aj Natlačené alebo naopak riedke? Pri výsadbe trvaliek stačí dodržať jedno pravidlo

Postavme mu domček

Trvácnejšie obydlie vyrobíme ježkovi z drevenej debničky s rozmermi približne 45 centimetrov na dĺžku, a po 30 centimetrov na výšku a šírku. V strede niektorej čelnej steny vyrežeme štvorcový otvor so stranou asi 10 centimetrov. Debničku umiestnime dnom nahor na kôpku lístia, ktorá ježkovi poslúži ako podstielka. Domček ešte môžeme ochrániť pred predátormi, ako je líška. Pred debničku položíme šesť tehál, po tri a tri v rade z každej strany. Na záver ich prekryjeme doskou. Vytvoríme tak pred domčekom ochranný tunel, do ktorého sa predátor nedostane.

Úkryt potrebuje ochranné maskovanie

Debnička musí byť vnútri suchá, preto ju zvonka zakryjeme čiernou fóliou. Z estetických dôvodov ju ešte pokryjeme vetvičkami a lístím, ktoré navrchu zaťažíme kameňmi. Pri budovaní príbytku pre ježka myslíme aj na jeho bezpečnosť. V záhrade je preňho niekoľko rizikových miest, napríklad jazierka alebo strmé svahy. Vybudujeme okolo nich priekopu alebo šikmú dostupnú plošinu, ktorá môže ježkovi poslúžiť ako úniková cesta. Tieto miesta môžeme aj oplotiť pletivom proti zajacom. Pokiaľ v záhrade športujeme, dbáme na to, aby sme na noc odpratali predmety, ktoré by mohli ježkovi ublížiť, napríklad tenisové siete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #lístie #slimáky #ježko #živý plot
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december