Prekvapí vás, ako ľahko môžete v záhrade dostať úpal. V čom je najväčšia zrada?

Tak ako pobyt pri vode či na horách, aj pobyt a práca v záhrade majú svoje pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať. Reč však nie je o termínoch ideálnych na siatie či sadenie, ani o spôsoboch ochrany pred škodcami. Zamerajme sa tentoraz na pravidlá, ktoré ochránia vaše zdravie. V každom ročnom období je potrebné dávať si pozor na svaly, šľachy a kĺby. Leto je špecifické tým, že sa musíme chrániť aj proti úpalu a úžehu.

08.07.2022 06:00
úpal Foto:
debata

Keď slnko páli, práca počká

Aj v záhrade platí, že slnko je dobrý sluha, ale zlý pán. V prvom prípade prospieva rastlinám, stromom, ich plodom, vášmu zdraviu, pleti. V druhom prípade záhrade, vašej pleti aj zdraviu škodí.
Práce v záhrade je rozumné rozplánovať si mimo časov, kedy je slnko najintenzívnejšie. Ráno, dopoludnia, popoludní, večer. Aj cez obed je v záhrade fajn, no tak ako sa počas hodín najintenzívnejšieho slnečného žiarenia nekosí trávnik a nepolievajú kvety, neodporúča sa robiť ani iné záhradné práce. Oveľa lepšie bude v oddychovať v tieni na terase.

V záujme zdravia pite

Pri práci v záhrade môžeme ľahko pozabudnúť na príjem tekutín. Ešte toto vyplieť, tuto pohrabať, tamto prekypriť. Človek si často ani nevšimne, že prešli hodiny a on sa nenapil. Hydratácia je však životne dôležitá. Nedostatok tekutín ohrozuje fungovanie celého tela a môže spôsobiť kolaps. Zobrať si so sebou do záhrady fľašu vody a z nej pravidelne upíjať, je zvyk, ktorý je dobré osvojiť si v záujme svojho zdravia.

ježko Čítajte aj Ako a prečo prilákať do záhrady ježka a čo urobiť, aby zostal natrvalo

Tu dve hodiny, tam tri – a máte úpal

K prácam v záhrade by mal neodmysliteľne patriť aj klobúk, šiltovka alebo iná pokrývka hlavy. Najmä, ak už slnko riadne svieti. Šanca uhnať si v záhrade úpal je rovnako vysoká ako pri pobyte pri vode. Vedeli ste, že k prehriatiu organizmu až k úpalu môže dôjsť aj vtedy, keď sa opakovane, hoci s prestávkami, vystavujeme intenzívnemu slnečnému žiareniu? To boli dve hodín v piatok, tri v sobotu, dve v nedeľu poobede a už ide na človeka slabosť, točí sa mu hlava, má zimnicu, horúčku, zvracia. Úpal ako vyšitý! Nepomôže iné ako ľahnúť si so studenými obkladmi na čele a zápästiach, dobre sa prikryť, pomaly dopĺňať tekutiny a oddychovať. Vhodný je aj spánok. Ak problémy neustúpia ani po niekoľkých hodinách, určite treba vyhľadať lekársku pomoc.

Najnovšie opaľováky majú nový filter

Skôr ako sa pustíte do letných prác v záhrade, určite sa natrite krémom na opaľovanie s dostatočným UV filtrom. Argumenty, že predsa nie ste pri mori, ale doma v záhrade, alebo že stačí nízky faktor, môžu viesť k vážnemu problému – k spáleniu kože alebo dokonca k rozvoju rakoviny kože, keď UV žiarenie rozbujnie bunky v materskom znamienku. Opaľovacie krémy najnovšej generácie majú takzvaný SanCat MTA filter, ktorý je vhodný aj pre citlivú pokožku a poskytuje účinnejšiu a dlhšiu ochranu pred UVA aj UVB žiarením ako krémy bez tohto filtra. „Filter SunCat MTA bol vytvorený špeciálnou technikou zapuzdrenia tak, aby vytváral vyšší stupeň ochrany pokožky, ako sme doteraz poznali, s predĺženým, no konzistentným účinkom a hodnotou SPF,“ potvrdila Katarína Ščasná, laboratórny diagnostik Pharma MKL.

aloe Čítajte aj Čo má aloe spoločné s cibuľou, cesnakom alebo chrenom? Je to len rastlina alebo liek?

Pomôžme pokožke ešte viac

Ak opaľovací krém navyše obsahuje kyselinu hyalurónovú, vaša koža je pri práci v záhrade naozaj v bezpečí. „Hlavnou úlohou kyseliny hyalurónovej je regulovať množstvo vody medzi bunkami pokožky a zamše. Má však aj výnimočnú schopnosť viazať vodu, ktorú pokožka pri expozícii na slnku stráca veľmi rýchlo. Vonkajšia aplikácia kyseliny hyalurónovej vytvára ochranný tenký film na pokožke, čím zabraňuje rýchlemu odparovaniu vody z kože počas opaľovania,“ vysvetľuje Katarína Ščasná.

Chce to zmenu polohy

Ortopédi či chirurgovia majú počas sezóny plné ambulancie pacientov, ktorí si privodili problémy práve prácou v záhrade. Ako prevencia problémov pritom stačí relatívne málo. Nebyť strnulo v jednej polohe (napríklad v predklone), ale polohy meniť. Robiť si každú polhodinu krátku prestávku na uvoľnenie svalov, ktoré sú najviac namáhané. A v prípade, že používate pri práci v záhrade nástroje (motyka, rýľ, nožnice, …), cez prestávku dôkladne uvoľniť a precvičiť dlane, zápästia aj celé ramená. Je to dobrá prevencia pred problémami s karpálnym tunelom. Lebo práca v záhrade má byť v prvom rade radosť, a nie bolesť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #úpal #kyselina hyalurónová #karpálny tunel #úžeh #krém na opaľovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december