Kedy príde búrka? Motýle vám dávajú na prípravu hodinu, mačky ešte menej

V digitálnej dobe je máločo napĺňajúcejšie, ako aspoň raz za čas ignorovať online zdroje informácií a namiesto toho sledovať správanie zvierat ako živých barometrov. Na základe neho môžete vytušiť blížiace sa zmeny poveternostnej situácie. A nie je nič jednoduchšie, ako si ich pre istotu následne overiť prostredníctvom moderných nástrojov.

17.07.2022 06:00
mačky a počasie Foto:
debata

Keď periférne neregistrujete akrobatické nálety lastovičiek a musíte vzhliadnuť nahor, aby ste ich zazreli len ako malé bodky až kdesi pod nebeskou klenbou, je to upokojujúci a naozaj značne spoľahlivý signál, že počasie zostane pekné. Nie je za tým žiadne mystérium, ale fyzika. Elegantné operence sú len sekundárnym zvestovateľom: pohybom totiž kopírujú výskyt hmyzu, ktorým sa zasycujú. Nuž a ich potravu vyháňa nahor stúpajúci teplý vzduch alebo stláča k zemi klesajúci chladný pod vplyvom nástupu studeného frontu.

Žaby na love by tiež ocenili krídla

Veľmi podobne sa správajú rosničky, ktoré dodali synonymum pre televízne moderátorky predikujúce klímu. Dôvod je totožný ako pri lastovičkách, akurát žaby nemajú krídla na to, aby mohli svoju hmyziu potravu prenasledovať vo vzduchu. Aspoň sa však – rovnako ako ďalšie obojživelníky – pri teplom prúdení šplhajú čo najvyššie po vegetácii či iných vertikálnych pomôckach vrátane povestných rebríčkov, čím si posilňujú šancu na nejaký úlovok…

ježko Čítajte aj Ako a prečo prilákať do záhrady ježka a čo urobiť, aby zostal natrvalo

Motýle vám dávajú hodinu na prípravu

Príchod búrky môžete vybadať z nečinnosti motýľov a ich schúlenej pozície v ukryte pod väčšími listami. Lejak ešte aj nebodaj spojený so silným vetrom by im totiž mohol zlepiť krídla a ubiť háklivý korpus, čím by sa stali ľahkou korisťou. Hrozbu vycítia už približne hodinu pre jej reálnym príchodom a zariadia sa podľa toho. Mravce idú viac na hranu: až približne štvrť hodiny pred prietržou začnú zaslepovať všetky dôležité vstupy do svojich tunelových príbytkov. Mačky zase vtedy majú tendenciu tlačiť sa pod strechu a vo zvýšenej miere si olizovať srsť iritovanú elektrickým nábojom v atmosfére.

Aktívne slimáky avizujú dážď

Pozvoľný nárast tepla je pre človeka v prírodnom prostredí vrátane záhrady menej naliehavý, než musí byť reakcia na nečakanú pľušť. Napriek tomu nezaškodí overiť si na základe skúmania slimákov, že v dohľadnom čase sparno nepominie. Mäkkýše sa vtedy sťahujú do ulity odpratanej na tienisté miesto. Nepriamo z toho zároveň vyplýva, že zvýšená aktivita slimákov v teplom počasí môže avizovať prepuknutie lokálnych prehánok.

štípance Čítajte aj Pozor na „lietajúce kliešte“. Rozčertený hmyz prenáša vážne ochorenia

Včelia garancia minimálne do obeda

Zvieracích prognostikov je ešte viac. Činorodá hydina na hnojisku je znakom naďalej premenlivého počasia, pri ktorom červíky zostávajú na povrchu – do hlbších vrstiev sa sťahujú s postupným vysychaním povetria. Tým sa redukujú aj hody sliepok či moriek a nútene sa venujú niečomu inému ako prehrabávaniu terénu. Skoré ranné bzučanie včiel putujúcich z kvetu na kvet je garanciou vľúdnej klímy minimálne na celé dopoludnie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mačky #barometer #lastovičky #predpoveď počasia #včely #motýle #slimáky #žaby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december