Zázračná rastlina dva v jednom: poslúži ako náhrada trávnika aj ako liek

Rumanček kamilkový, známy skôr ako harmanček alebo kamilka, má univerzálne využitie. Užívať ho môžeme zvonka aj zvnútra, pričom jeho sila spočíva v upokojovaní, a to na psychickej aj fyzickej úrovni. Utišuje myseľ, pomáha nám zaspať a udržať si duševnú pohodu. V telesnej rovine zasa upokojuje žalúdok, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, upokojí aj pokožku podráždenú dermatitídou alebo nadbytkom slnenia. Vďaka harmančeku ustúpia bolesti hrdla a slúži aj pri ošetrení rán, pretože má dezinfekčné a hojivé účinky.

20.07.2022 06:00
harmanček Foto:
debata

Pri užívaní liečivých bylín treba postupovať opatrne, keďže mnohé rastlinky majú také silné účinky, že pri nesprávnom používaní nám dokážu aj uškodiť. To neplatí o harmančeku. Dá sa užívať aj dlhodobo a prakticky sa ním nemôžeme predávkovať. Odporúča sa však radšej neprekročiť dávku troch šálok harmančekového čaju denne. Kým v minulosti sa harmanček zbieral na lúkach, dnes ho väčšinou pestujeme v záhradách. Voľné porasty sú vzácne a harmanček sa zvykne miešať s inými druhmi. Preto je dôležité vedieť ho rozpoznať.

Ako rozoznať ten pravý

Harmanček pravý sa v prírode často vyskytuje v porastoch spolu s inými druhmi, ako sú parumanček nevoňavý alebo ruman roľný. Preto je dôležité vedieť, ako medzi nimi rozoznáme harmanček pravý. Povedie nás typická nezameniteľná harmančeková vôňa a existuje ešte jedna spoľahlivá pomôcka. Pozdĺžne roztrhnite kvietok a ak pod kvetným lôžkom nájdete dutinku, ide o pravý harmanček. Pokiaľ tam dutinka nebude, pravdepodobne ide o parumanček, ktorý je rozšírenou poľnou burinou.

skorocel Čítajte aj Rozbité koleno, popálenina, uštipnutie? Vyrobte si v prírode liečivý obväz

Vysievame, pestujeme, zbierame

Pokiaľ chceme pestovať užitočný a liečivý harmanček v záhrade, kúpené osivo vysievame na povrch pôdy od jesene až do apríla. Semená potrebujú dostatok svetla, vzídeným rastlinkám je potrebné urobiť priestor asi 20 × 20 centimetrov. Pôda by mala byť bohatá na živiny a nie suchá. Harmančej je jednoročná rastlina. Keď necháme niektoré kvety v lete úplne dozrieť, vysemenia sa a nové rastliny vyrastú z týchto semien. Kvety harmančeka zbierame od mája až do konca leta. Sušíme ich v tenkej vrstve a skladujeme v tme, najlepšie v uzatvorenej nádobe.

Výborný namiesto trávnika

Podobne ako harmanček je aj ruman rímsky veľmi prospešnou liečivou rastlinou. Využíva sa v dermatológii, kozmetike aj potravinárstve. Potrebuje skôr vlhkú pôdu bohatú na živiny, vyhovuje mu slnko, znesie aj polotieň. Pestuje sa ako iné trvalky. Okrem svojich liečivých účinkov má ešte jedno veľkú plus – neuškodí mu, keď po ňom stúpate. Preto je výbornou, aj keď nie veľmi známou náhradou klasického trávnika v slnečných záhradách. Kvety nemajú žltý stred, existuje aj špeciálna nekvitnúca odroda tejto rastliny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #harmanček #liečivá bylina #parumanček #ruman rímsky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december