Stop polievaniu! Ako vydrží záhrada horúčavy aj bez vody?

Pokiaľ chceme takú skladbu rastlín, aby boli nároky záhrady na zavlažovanie čo najmenšie, je potrebné staviť na silné rastliny, ktoré dobre zakorenia. Predpokladom je dobrá starostlivosť hneď po výsadbe, teda výdatné polievanie, odstraňovanie buriny a okopávanie. Dôležitá je aj príprava miesta výsadby. Dôkladná počiatočná starostlivosť sa končí až v momente, keď trvalka zakvitne druhýkrát alebo keď drevina nasadí nové výhonky dvakrát po sebe.

22.07.2022 06:00
polievanie Foto:
debata (2)

Pri zakladaní záhrady vo všeobecnosti platí, že treba vopred premyslieť kombinácie rastlín tak, aby mali približne rovnaké nároky. Platí to aj o nárokoch na vodu. Pokiaľ plánujeme záhradu, ktorá nevyžaduje veľa vlahy, bude to základné kritérium pre výber rastlín. Prvým krokom často býva vzdať sa trávnika. Ten je totiž po celú sezónu neustále a veľmi smädný. Meter štvorcový trávnika – pokiaľ má vyzerať dobre – potrebuje každý deň okolo dvadsať litrov vody. Náročné je aj ovocie, zelenina a rastliny pestované v skleníkoch. Na vodu sú náročné aj letničky, balkónovky či rododendrony. Čo nám teda vlastne ostáva na výber, keď chceme šetriť vodu, a zároveň neprísť o radosť z peknej záhradky?

Skalničky áno, ale nie všetky

Prvou voľbou do záhrady s nízkou potrebou vody bývajú zväčša skalničky. Aj toto pravidlo však má svoje výnimky. Mnoho sklaničiek pochádza z vysokohorských oblastí a tam rastliny dokážu vodu získať rôznymi spôsobmi. Napríklad zo vzduchu, ktorý má vyššiu vlhkosť alebo z vlastných listov, na ktorých sa v noci kondenzuje voda. V našich zemepisných šísrkach však nie je teplotný rozdiel medzi dňom a nocou taký veľký, aby sa rastliny „napili“ samy. Preto aj pri skalničkách platí, že treba dobre vyberať druhy nenáročné na vlahu. Inak nám neporastú, čo platí najmä o záhradách orientovaných na juh alebo o záhradách v meste, kde sa výrazne kumuluje teplo.

horúčavy Čítajte aj Záhrada v ohrození: horúčavou trpia aj rastliny. No viac ako teplo ich ničí niečo iné
TOP 5 spôsobov ako sa schladiť v horúčavách
Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Vhodné rastliny hľadajte v prérii

Pokiaľ túžite po záhrade, ktorá bude krásne kvitnúť aj bez neustáleho zavlažovania, potom treba hľadať skôr medzi rastlinami s pôvodom v suchej prérii. Vhodné sú aj rastliny pochádzajúce zo Stredomoria alebo z Afriky, mnohé bylinky sú takisto odolné voči teplu a suchu. Aj medzi letničkami a trvalkami nájdete druhy, ktoré nevyžadujú veľa vody. Z letničiek je vhodná napríklad poludňovka, arctotis, šalvia záhradná alebo černuška. Osvedčenými trvalkami sú zasa materina dúška, šalvia lekárska, agastache či pupalka alebo nátržník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #horúčavy #záhrada #polievanie #letničky #skalničky #trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december