Uschol vám v horúčave živý plot? Nahraďte ho kríkmi, ktoré to zvládnu

Na založenie živého plota je ideálna jeseň, no vysádzať ho môžeme aj v tomto čase. V nádobách sa dajú rôzne vhodné dreviny kúpiť po celý rok a sadiť sa dá i počas augusta. Otázka vždy je, ktorý druh alebo ktoré druhy drevín zvoliť, aby bol živý plot po väčšinu roka naozaj živý, pekný a ideálne aj zelený. Jednou z dobrých volieb je určite tamariška. Tento ker nie je masovo rozšírený, čo je určite škoda, pretože je vhodný do každej záhrady.

24.07.2022 06:00
tamariška Foto:
debata

Tamariška je opadavý ker, ktorý kvitne drobnými ružovými kvetmi. Tie vydržia aj niekoľko týždňov. Tamariška je v záhrade krásna ako solitérny prvok a vytvorí aj pekný živý plot, a to najmä v kombinácii s inými drevinami. Hustú korunu dosiahneme u tohto kra pravidelným strihom po odkvitnutí. Tamariška nemá veľké nároky, dokáže prežiť v každej záhrade, no predsa len je citlivejšia na ťažkú pôdu, tá jej až tak nesvedčí. Najlepšie prosperuje na slnečnom mieste, kde má dostatok miesta. Znesie aj polotieň, no na vyslovene tienistom mieste sa jej dariť nebude.

Vybrať treba správny druh

Tamariška nie je iba jedna, pod týmto názvom nájdete desiatky rôznych druhov. Nie všetky sú vhodné na pestovanie v našich podmienkach. Najodolnejšia, a teda najvhodnejšia je tamariška štvortyčinková. Môžeme pestovať aj tamarišku päťtyčinkovú, ktorá takisto bez problémov zvládne stredoeurópsku zimu. Vhodná je aj tamariška malokvetá, tá však nekvitne v lete, ale na jar. No a napokon prichádza u nás do úvahy ešte tamariška francúzska. Kvitne od júna do septembra, ale neznáša dobre príliš chladnú zimu. Vo všeobecnosti sú tamarišky vhodné na slnečné miesto, teda tam, kde je slnko celý alebo skoro celý deň. Zároveň nie sú náročné na vodu. Vďaka tomu sú tieto dreviny výbornou voľbou aj v južných oblastiach sužovaných horúčavami a suchom.

polievanie Čítajte aj Stop polievaniu! Ako vydrží záhrada horúčavy aj bez vody?

Čo o nej ešte treba vedieť

Keď tamarišku v záhrade vysadíte ako solitér, bude neprehliadnuteľná. Rovnako výrazne bude pôsobiť aj v živom plote. Veľmi pekne vynikne v kombinácii s ihličnanmi alebo s rastlinami, ktoré majú pevné tuhé listy. Tamarišky zvládnu aj znečistené ovzdušie, a tak ich pokojne môžete vysadiť do mestskej záhrady či predzáhradky. Na sadenie vyberáme mladé rastliny, staršie by sa nemuseli ujať. Keď tamariška dobre zakorení, potrebuje už len málo starostlivosti a dokáže sa prispôsobiť aj extrémnym podmienkam, ako sú horúčavy a sucho. Tamariška rastie dosť rýchlo, preto je potrebný pravidelný rez.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #rez #živý plot #drevina #predzáhradka #tamariška
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december