Televízna tvár potvrdzuje: Vistéria je krásna, ale vražedná

Vistéria je známa tým, že krásne kvitne, no dokáže byť aj poriadny ničiteľ. Je to veľmi životaschopná, no úplne bezohľadná liana. Nepotrebuje okolo seba veľa priestoru, pretože rastie najmä do výšky. No pri raste nahor dokáže svojím objatím úplne zničiť alebo zdeformovať všetko, čo je príde do cesty, vrátane svojej opory. Je pritom jedno, či ide o nohu pergoly, odkvapovú rúru, či strom. Na jeho kmeni dokonca necháva hlboké stopy, ako pytón, ktorý chce zahrdúsiť antilopu.

27.07.2022 06:00
vistéria Foto:
debata

Záhradný architekt Martin Čurda, ktorý je tvárou relácie TV Joj Nová záhrada, potvrdzuje, že vistéria je krásna, ale zároveň aj vražedná. Všetky hororové príbehy o vistérii však podľa neho pochádzajú z Ázie: „Ide o vistériu čínsku (Wisteria sinensis), ktorá pochádza z Japonska a strednej Číny a vistériu kvetnatú (Wisteria floribunda). Tá prvá má kratšie strapce kvetov, ktoré majú maximálne 20 centimetrov a výrazne voňajú. Rozkvitajú naraz skoro na jar ešte pred pučaním listov. Tá druhá kvitne na konci jari obrovské strapce kvetov, ktoré môžu dosiahnuť dĺžku až 50 centimetrov. V rovnakom čase ako kvety sa objavujú aj listy.“

Príbuzná z Ameriky kvitne koncom leta

Je tu však ešte vistéria, ktorá pochádza zo severnej Ameriky – vistéria krovitá (Wisteria frutescens) a tá je menej rozpínavá, čiže nerastie tak bujne a agresívne ako jej ázijskí príbuzní. Ďalší rozdiel je v kvitnutí – nekvitne na jar, ale koncom leta. Tento druh už na silnú oporu môžete vysadiť. „No aj tak by som zvážil použitie vistérie v predzáhradke a skúsil tam radšej plamienky,“ upozorňuje Martin Čurda.

muškáty Čítajte aj Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Čo keď to predsa len skúsite

Pokiaľ vás predchádzajúce riadky neodradili a stále túžite pestovať vistériu, nájdite jej slnečné miesto. Najlepšie bude kvitnúť pri múre orientovanom na juh alebo juhozápad. Pokiaľ ju budete pestovať zo semien, poskytnite im naopak chlad na severnej strane, aby vyklíčili. Pri pestovaní zo semien si však na kvety počkáte aj niekoľko rokov. Určite sa dočkáte, pokiaľ budete vistériu prihnojovať od marca do septembra hnojivom bohatým na draslík. Keď už zakvitne, potrebuje pravidelný rez v júli a auguste, neskôr ešte v decembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #draslík #predzáhradka #liana #vistéria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december