Narazil vám do okna vták? Ako tomu predísť a čo robiť, keď sa to stane

Vtáctvo nevníma okennú tabuľu ako bariéru, ktorej sa treba vyhnúť. Prípadne ju vôbec neregistruje, keď sa v nej odráža okolie. Ako znížiť pravdepodobnosť kolízie operenca s oknom a čo robiť, keď sa takáto galiba napriek preventívnym opatreniam udeje?

02.08.2022 06:00
okenná tabuľa Foto:
debata (1)

Možno to poznáte: v príbytku zaznie tupá rana a na okne sa objaví otlačok ako dôkaz nárazu operenca do okna. Okamžite skontrolujte situáciu. Žiaľ, mnoho obetí síce dokáže v šoku odletieť či odhopkať preč, ale neskôr hynú na vnútorné zranenia alebo sa v zoslabnutom stave stávajú korisťou predátorov, najčastejšie mačiek. Keď objavíte omráčeného letáčika, ktorý javí známky života (nepatrné pohyby, dýchanie, reflexívne zmenšenie zreničiek pri zasvietení baterkou do oka), opatrne ho uložte napríklad do starej krabice od topánok. Zatvorte ju, ale predtým porobte otvory pre svetlo a vzduch. Komfort zvýšte výstelkou trebárs zo starého uteráka.

osvetlenie záhrady Čítajte aj Viete správne osvetliť záhradu? Jednoduchým trikom získa celkom iný rozmer

Dážďovník potrebuje špeciálnu pomoc

Doprajte operencovi približne hodinku na pozviechanie na pokojnom mieste a následne ho skúste vrátiť do prirodzeného prostredia. Ak po takejto dobe nejaví ambíciu odletieť alebo aj laickým okom vidíte zranenia, dopravte drobného nešťastníka do veterinárnej opatery či kontaktujte pohotovostné čísla Štátnej ochrany prírody SR. Myslite na to, že nesmierne vytrvalý a obratný letec dážďovník obyčajný pre svoje zakrpatené v podstate vôbec nepoužívané nožičky nedokáže odštartovať zo zeme. Aj po zotavení potrebuje vyvýšené stanovište a jemnú pomoc v podobe vypustenia z dlane.

Použite prvky na odplašenie

Najjednoduchšie a zároveň, pochopiteľne, sotva priechodné by bolo upustenie od umývania okien. Vtáky by šmuhy rešpektovali ako prekážky… Esteticky tiež nie úplne úchvatným, ale nielen u milovníkov prírody akceptovateľnejším riešením sú špeciálne fólie. Napodiv, tie najznámejšie spodobujúce dravcov v životnej veľkosti príliš nefungujú, a to najmä vtedy, keď na okno nalepíte iba jednu. Radšej použite viacero menších prvkov. Dovedna zaberú len niekoľko percent plochy. Osvedčili sa zvislé pásiky alebo sústavy kruhov, z farieb vyniká oranžová.

vistéria Čítajte aj Televízna tvár potvrdzuje: Vistéria je krásna, ale vražedná

Nálepky pomôžu, svetlo neubudne

Dbajte na kontrastnosť: bledé nálepky zvoľte pri tmavšom pozadí a vice versa. Pri takýchto značkách zväčša nemusíte prehnane zľaviť z estetických nárokov na domácnosť a neznižujú zásadným spôsobom jednu z najdôležitejších funkcií okna – saturovanie interiéru denným svetlom. Pre istotu ešte zdôraznime, že nálepku treba inštalovať z vonkajšej strany.

Kde postaviť kŕmidlá?

Alternatívou varovných samolepiek, hoci menej účinnou, sú svetlé závesy. Ako upozornenie poslúži aj stiahnuté vnútorné či vonkajšie žalúzie, respektíve sieťky proti hmyzu, pri ktorých, samozrejme, ide o pridanú hodnotu k základnému úžitku. Riziko nárazu operenca do okna zredukujete aj tým, že nepostavíte kŕmidlá alebo vtáčie búdky do bezprostrednej blízkosti fasády.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vtáctvo #náraz #okenná tabuľa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december