Už 500 rokov pred naším letopočtom sa artičoky tešili veľkej úcte v starovekom Ríme a v Egypte ako skutočne kráľovská zelenina. Dokonca aj v 18. a 19. storočí sa vo Francúzsku a v Taliansku podávali len v aristokratických domoch. Uprostred leta sa však na trh dostávajú aj veľmi malé artičoky, ktoré majú neoceniteľnú výhodu: dajú sa variť vcelku a možno si ich vychutnávať aj so stopkou, teda nič netreba odstraňovať. Ak ste niekedy boli vo Francúzsku, v Taliansku alebo v Španielsku, určite ich poznáte z tamojších trhov. Čím je artičoka menšia, tým je jemnejšia a chutnejšia. Artičoky možno, samozrejme, použiť aj konzervované, vtedy ich máte bez práce.
Fialové odrody sú vzácnejšie
To, či si vyberiete bežne dostupné zelené, alebo o niečo vzácnejšie fialové odrody, je predovšetkým otázkou chuti a ceny. Prvé sú o niečo lacnejšie, druhé majú o niečo intenzívnejšiu chuť. V závislosti od veľkosti počítajte na predjedlo s jednou až dvoma artičokami na osobu. Pri nákupe hľadajte chrumkavú stopku a šťavnaté listy bez hnedých škvŕn. Čerstvosť zaručujú aj listy, ktoré sú blízko pri sebe, ako aj hmotnosť: ak sú hlávky čo najťažšie, sú plné šťavy, a teda čerstvé.

Umyjeme, ostriháme, odrežeme
Pri príprave treba artičoky umyť a potom ich stopku odlomiť (najlepšie cez okraj stola), aby sa uvoľnili tvrdé vlákna zo spodnej časti. Kuchynskými nožnicami odstráňte špicaté konce okvetných lístkov a nožom na chlieb odrežte spodnú časť artičoky a najnižšie, veľmi tvrdé listy. Rezy ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, inak zhnednú. Teraz vložte artičoky do veľkého hrnca s veľkým množstvom bublajúcej osolenej vody a so šťavou z polovice citróna. Prikryte pokrievkou a varte 30–45 minút v závislosti od veľkosti – hotové sú, keď sa dajú listy ľahko vytiahnuť.
Ako ich konzumovať
Jedia sa tak, že jednou rukou držíte artičoku a druhou rukou vytrhávate listy, pričom postupujte smerom zvonka dovnútra. Namočte ich do omáčky, ako je napríklad aioli alebo jogurtový dip, a mäkkú časť listu vysajte. Tvrdú časť položte na okraj taniera. Po odtrhnutí všetkých listov narazíte na srdiečko, ktoré sa konzumuje celé. Artičoky sa môžu podávať aj s jemnými náplňami alebo pečené. Veľmi malé artičoky možno marinovať s veľkým množstvom pretlačeného mladého cesnaku a podávať s bagetou a pohárom vychladeného suchého bieleho vína.