Pichľavá šupka, mäkké srdce. Nebojte sa artičok, príprava nie je až taká zložitá a chuť ohromí

Pichľavá tvrdá šupka, mäkké srdce: odstrániť listy z artičoky nie je úplne jednoduché, ale zato budete viac než odmenení maslovou pochúťkou. Pri artičokách platí, že bez práce nie sú koláče. Aby ste sa dostali k jemnému jadru tejto pochúťky, je potrebná práca a trpezlivosť – treba odstrániť vonkajšie listy.

08.08.2022 06:00
artičoky Foto:
debata

Už 500 rokov pred naším letopočtom sa artičoky tešili veľkej úcte v starovekom Ríme a v Egypte ako skutočne kráľovská zelenina. Dokonca aj v 18. a 19. storočí sa vo Francúzsku a v Taliansku podávali len v aristokratických domoch. Uprostred leta sa však na trh dostávajú aj veľmi malé artičoky, ktoré majú neoceniteľnú výhodu: dajú sa variť vcelku a možno si ich vychutnávať aj so stopkou, teda nič netreba odstraňovať. Ak ste niekedy boli vo Francúzsku, v Taliansku alebo v Španielsku, určite ich poznáte z tamojších trhov. Čím je artičoka menšia, tým je jemnejšia a chutnejšia. Artičoky možno, samozrejme, použiť aj konzervované, vtedy ich máte bez práce.

Fialové odrody sú vzácnejšie

To, či si vyberiete bežne dostupné zelené, alebo o niečo vzácnejšie fialové odrody, je predovšetkým otázkou chuti a ceny. Prvé sú o niečo lacnejšie, druhé majú o niečo intenzívnejšiu chuť. V závislosti od veľkosti počítajte na predjedlo s jednou až dvoma artičokami na osobu. Pri nákupe hľadajte chrumkavú stopku a šťavnaté listy bez hnedých škvŕn. Čerstvosť zaručujú aj listy, ktoré sú blízko pri sebe, ako aj hmotnosť: ak sú hlávky čo najťažšie, sú plné šťavy, a teda čerstvé.

kôpor Čítajte aj Školské jedálne mu zničili meno, ale bola by chyba vzdať sa kôpru. Do jedla sa nepridáva pre nič za nič

Umyjeme, ostriháme, odrežeme

Pri príprave treba artičoky umyť a potom ich stopku odlomiť (najlepšie cez okraj stola), aby sa uvoľnili tvrdé vlákna zo spodnej časti. Kuchynskými nožnicami odstráňte špicaté konce okvetných lístkov a nožom na chlieb odrežte spodnú časť artičoky a najnižšie, veľmi tvrdé listy. Rezy ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, inak zhnednú. Teraz vložte artičoky do veľkého hrnca s veľkým množstvom bublajúcej osolenej vody a so šťavou z polovice citróna. Prikryte pokrievkou a varte 30–45 minút v závislosti od veľkosti – hotové sú, keď sa dajú listy ľahko vytiahnuť.

Ako ich konzumovať

Jedia sa tak, že jednou rukou držíte artičoku a druhou rukou vytrhávate listy, pričom postupujte smerom zvonka dovnútra. Namočte ich do omáčky, ako je napríklad aioli alebo jogurtový dip, a mäkkú časť listu vysajte. Tvrdú časť položte na okraj taniera. Po odtrhnutí všetkých listov narazíte na srdiečko, ktoré sa konzumuje celé. Artičoky sa môžu podávať aj s jemnými náplňami alebo pečené. Veľmi malé artičoky možno marinovať s veľkým množstvom pretlačeného mladého cesnaku a podávať s bagetou a pohárom vychladeného suchého bieleho vína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Artičoky #predjedlo #odrody #aioli
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december