Žerú vás v záhrade komáre? Skúste skvelý trik, aby sa neliahli v sude na vodu

V lete vedia riadne znepríjemniť pobyt v záhrade. Pri lokálnom zamorení ho dokonca môžu takmer úplne znemožniť. Vyhnite sa tomu napríklad tým, že si liaheň nechtiac nevytvoríte priamo u seba. Komáre potrebujú na úspešné zavŕšenie svojho vývojového cyklu stojacu vodu. Minimalizovať ich populáciu môžete opatreniami, ktoré vychádzajú z tohto poznatku.

11.08.2022 06:00
komáre v sude na vodu Foto:
debata

Dôležité je napríklad zabrániť tomu, aby komáre nakládli vajíčka na hladinu v nádobe, do ktorej zachytávate zrážky na ekologické a úsporné polievanie. Z takejto ľahkovážne naservírovanej liahne ich môžu vzísť stovky. Pred otravným bzučaním a najmä štípancami od komárov roznášajúcich aj život ohrozujúce choroby sa, žiaľ, v určitých obdobiach a na niektorých miestach nedá ochrániť stopercentne. Celotelové oblečenie predovšetkým vo večerných hodinách a použitie odpudzujúcich preparátov do značnej miery pomôžu. Zároveň je dôležité vhodnými úkonmi predísť zvýšenému výskytu komárov. Aj v tomto prípade platí, že najúčinnejšími metódami sú tie preventívne.

Poslúži sieťka proti hmyzu

V prvom rade sa pokúste zabrániť tomu, aby sa kalamita s rojmi komárov vašej vlastnej proveniencie mohla vôbec udiať. Ak sud s dažďovou vodou nemáte primárne ako vyústenie odkvapu a nemôžete ho napevno prekryť, lebo by úplne stratil svoj význam, precízne ho pokryte sieťkou štandardne inštalovanou na okná alebo balkónové dvere proti drobnému hmyzu. Pri kombinovaní prísunu vody so spomenutým odkvapom izolujte aj tento otvor – inak sa práve on stane náhradnou vstupnou bránou pre nepozvaných návštevníkov.

záhradný nábytok Čítajte aj Ako vybrať záhradný nábytok, čo vydrží celé desaťročia: Vyhnite sa častým chybám

Zmeňte povrchové napätie vody

Šťastím v nešťastí je, že larvy komárov potrebujú takmer mesiac, kým sú v stave rozletieť sa z hladiny po okolí. Po objavení znášky stačí sud vyprázdniť alebo nežiaduci drobizg pozbierať z povrchu starým kovovým sitkom a vyklepať ho na odľahlé rozhorúčené miesto, kde uschne. Navyše, larvy sú závislé od určitého povrchového napätia vody. Keď ho patričnými zásahmi zmeníte, zahubíte ich. Dospelým komárom zase zabránite pristáť bez toho, aby sa utopili. Postačovať by malo zopár kvapiek kuchynského rastlinného oleja. Pri zadržiavanom množstve tekutiny to nebude mať absolútne žiadny vplyv na následnú použiteľnosť vody na zálievku. Takisto nezaškodí, ale účel splní, polievková lyžica biologicky odbúrateľného saponátu.

Ošetrite aj ďalšie liahne v záhrade

V hobby marketoch, železiarstvach alebo drogériách dostanete aj špeciálne komerčné produkty na báze bielkovín, ktoré neškodia človeku, voľne žijúcim zvieratám a užitočnému hmyzu, komáriu nálož však spoľahlivo zlikvidujú. Granulovanou biologickou larvicídnou látkou Bti (Bacillus thuringiensis israelensis) dosiahnete environmentálne bezpečné selektívne zničenie komárov bez ujmy iných živočíchov a vegetácie. Okrem suda s dažďovou vodou vyriešte aj iné potenciálne zdroje stojacej vody v záhrade: kvetináče, vedrá, napájačky. Skontrolujte aj priepustnosť zvodového systému okolo striech.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #komáre #stojaca voda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december