Jeseň je široký pojem: kedy a ako vysádzať cibuľoviny, aby na jar pekne zakvitli

Pri výbere cibúľ dekoratívnej flóry si nepočínajte ľahkovážne: dbajte na čerstvosť a kvalitu ako pri potravinách. Čiastočne vysušené, ale aj zmäknuté a naklíčené kusy nechajte v regáli. Nepriamou súčasťou prevencie sú výsadbové drôtené košíčky s piatimi stranami a voľnou hornou. Slúžia na ochranu pred hrabošmi. Zadovážte si ich alebo svojpomocne zostrojte z pletiva. Veľkosť a počet prispôsobte pestovateľským plánom. Zapustite ich do pôdy až po úroveň terénu.

12.08.2022 06:00
vysádzanie cibuľovín Foto:
debata

Obdobím na výsadbu klasických cibuľovín – tulipánov, krókusov či narcisov, ktoré vás potešia na jar – je jeseň, čo však chápte ako široký pojem. Vždy prihliadajte na konkrétne preferencie jednotlivých druhov. Pôda je ešte zvyškovo teplá po lete a zároveň už vyhovujúco prevlhčená, čo sú ideálne podmienky na zmocnenie prírastkov pred chladnými mesiacmi. V septembri sa však nenechajte pomýliť ponukou hobby marketov, ktoré naskladňujú zásoby naraz. Pri výsadbe nepostupujte štýlom všetko za jeden víkend. Keď si akvizície prinesiete domov skôr, na medziobdobie ich uložte na suché miesto mimo priameho slnečného žiarenia a s teplotou do 15 stupňov.

Kosatce až v novembri

Spomenuté narcisy či korunkovka strakatá ocenia pozhovenie do októbra, tulipány počkajú dokonca ešte o čosi dlhšie. Čím neskôr ich zasadíte, tým menšie je riziko splesnivenia. Vysoké kosatce majú vhodný agrotechnický termín až v novembri. Priskoré vloženie do zeme ich môže pomýliť do takej miery, že vzídu ešte v danom kalendárnom roku.

rastliny na priame slnko Čítajte aj Praží vám na balkón priame slnko? Nájdu sa rastliny, ktoré to ustoja, sú prekvapujúco obyčajné

Vyhnite sa spodným častiam svahov

Cibuľoviny potrebujú dostatok vlahy na vytvorenie silných podzemkov. Po lete s minimom zrážok a na počiatku jesene ešte bez častých spŕšok dodržiavajte pravidelnú zálievku predovšetkým počas prvých šiestich týždňov. Zároveň však myslite na to, že tento typ vegetácie napospol neznáša podmáčanie. Preto najmä pri ťažšej hlinitej pôde nasteľte cibuľkám drenážnu vrstvu piesku. Radšej sa vyhnite stanovištiam, kde voda zvykne stáť prirodzene – napríklad dolným častiam svahov.

Neprežeňte to s hustotou

Pri nákupe a následnej výsadbe špičkou nahor do prekyprenej a odburinenej pôdy nepodľahnite nutkaniu pokryť plochu bez rezervy. Prehnaná hustota môže napokon priniesť presne opačný výsledok. Medzi veľkými cibuľami ponechajte približne 8 centimetrov priestoru (pri hĺbke okolo 15 centimetrov), pri menších zhruba 4 centimetre (hĺbka do 10 centimetrov). Nič nepokazíte pôdopokryvnou vrstvou mulču z kôry ihličnanov – slúži na reguláciu vlhkosti a izoláciou pred mrazmi.

Čím menšie, tým početnejšie

Ďalšie paušálne pravidlo znie: čím útlejšie kvety, tým väčšia plocha sa pre ne žiada, aby vôbec mali šancu vizuálne sa presadiť. Aj najmohutnejšiu flóru vysádzajte do skupín aspoň po troch rastlinách, narcisov a tulipánov má byť pokope od päť do desať, scíl a krókusov hoci aj tridsať – inak sa v konkurencii urastenejších susedov úplne stratia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kosatce #tulipány #cibuľové kvety #krókusy #narcisy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december