Pozor na kosenie trávnika. Niekedy si ním akurát roznosíte po pozemku pliagu

Klobúčiky húb uprostred trávnika – čisto pestovateľsky – neznamenajú problém či dokonca chorobu. Zďaleka nie každému však z estetického hľadiska vyhovuje starostlivo udržiavaná zelená plocha s neplánovanou prírodnou dekoráciou. Navyše, prítomnosť húb môže indikovať neduživosť trávy. Pri opatere pritom zväčša stačí zmeniť zopár detailov a urobiť niekoľko zásahov.

13.08.2022 06:00
huby v trávniku Foto:
debata

Zavlažujte iba v nevyhnutnej miere a snažte sa to radšej robiť skoro ráno. Huby v trávniku najčastejšie sú dôsledkom podmáčania. Ideálne sa im darí v mokrom prostredí pri vysokých vonkajších teplotách alebo v dusne. K rozmnožovaniu prispieva aj ťažká pôda zo svojej podstaty alebo jej mechanického namáhania. Nenechajte sa prekvapiť: huby sa môžu vyskytnúť aj v tzv. kobercovom trávniku z predpestovaných roliek. V tomto prípade obvykle sú symptómom prílišného podielu organických látok.

Vymeňte vzduch, rozhýbte vodu

Premokrený trávnik napríklad po výdatných zrážkach dôkladne prevzdušnite. Aerifikátor narúšajúci zhutnenú vegetačnú vrstvu zasahuje až do hĺbky 5 – 8 centimetrov, čím sa značne odlišuje od vertikutátora s účinkom maximálne do troch milimetrov. Na zlepšenie výmeny vzduchu a rozhýbanie podpovrchovej stojatej vody môžete použiť elektrické alebo manuálne zariadenie osadené hrotmi pracujúcimi na valivom princípe. Rovnako však poslúžia aj kovové návlečky na podrážky obuvi: konštrukciou, upevnením a najmä špicmi dosť pripomínajú horolezecké „mačky“. V jarnej časti záhradkárskej sezóny je optimálne obdobie na aerifikovanie od marca do mája, na jeseň v septembri a októbri, máte teda k dispozícii uspokojivé časové rozpätie.

komáre v sude na vodu Čítajte aj Žerú vás v záhrade komáre? Skúste skvelý trik, aby sa neliahli v sude na vodu

Kosením si roznesiete spóry

V rovnakých mesiacoch minimálne raz ročne oživte trávnik spomenutým vertikutátorom na odplstenie a prerezanie koreňov. Vyjde vás približne na 150 eur, dá sa však aj jednorazovo požičať na komerčnej báze. Medzistupňom aerifikácie a vertikutácie je skarifikácia približne do hĺbky jeden centimeter. Spája sa so zapracúvaním kremičitého piesku a regeneračným osievaním oslabených zón. Veľkou chybou pri odstraňovaní húb je nekompromisné kosenie. Práve takýmto spôsobom spoľahlivo rozvláčite spóry po celom trávniku. Pred naštartovaním zariadenia teda ručne vyzbierajte nežiaducu úrodu vrátane podhubia. Počínajte si opatrne, aby ste nerozniesli výtrusy po pozemku.

Nezabudnite odhrabávať lístie

Nedostatok živín prejavujúci sa rastom húb vyriešte obohatením trávnika dusíkatým hnojivom s dlhodobým účinkom a univerzálnym využitím pre zaťažované aj okrasné plochy. Postará sa o hustotu a sviežosť, zvýši však aj odolnosť proti machu, burine a hubám. Tým sa darí predovšetkým v kyslejšom zázemí. Podľa výsledku jednoduchého domáceho testu pridajte do pôdy vápnik. Najvhodnejším termínom na tento úkon je prelom zimy a jari už po rozmrznutí zeme. Sprievodným žiaducim preventívnym opatrením proti hubám je jesenné pravidelné odhrabávanie napadaného lístia na zlepšenie prístupu slnečného žiarenia a vzduchu. Zabránite tým aj vzniku zožltnutia, zahnednutia a lysín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zavlažovanie #huby #trávnik #kosenie #prevzdušnenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december